Eveniment

Expertii de mediu ai Consiliului Europei - impotriva canalului Bistroe

07.09.2004, 00:00 21



Expertii de mediu ai Consiliului Europei recomanda sistarea imediata a lucrarilor la canalul Bastroe, avand in vedere impactul negativ asupra unor specii din Delta Dunarii protejate prin conventii internationale si asupra habitatului lor natural, ca si modificarile ireversibile ce pot fi determinate.



Aceste concluzii se regasesc intr-un raport elaborat de Comitetul Permanent al Conventiei de la Berna, in urma vizitei facute in zona in perioada 24-25 iulie, de o delegatie condusa de seful Diviziei pentru Diversitate Biologica din cadrul Consiliului Europei. Raportul a fost remis Ministerului roman de Externe.



Expertii europeni arata ca importanta europeana si internationala a Deltei Dunarii este binecunoscuta, zona reprezentand un ecosistem omogen si functional unic in Europa si chiar in lume, impartit intre trei tari: Republica Moldova, dar mai ales Ucraina si Romania. "Unitatea Deltei presupune ca nu este posibil, in termeni ecologici, sa detasezi sectorul ucrainean de cel romanesc", sustin specialistii europeni.



In acelasi timp, autorii raportului noteaza ca regiunea Valkovo (aflata pe malul stang al bratului Chilia) a avut mult de suferit in ultimii ani in urma falimentului activitatilor portuare, care reprezentau candva sursa principala de existenta a locuitorilor zonei - in prezent someri. Acesta este motivul pentru care autoritatile ucrainene vor sa revitalizeze transportul pe acest sector al fluviului, sa adapteze si sa modernizeze infrastructura existenta, remarca autorii raportului.



Expertii aduc in discutie costurile si eficienta proiectului, in conditiile in care, doar pentru prima faza, cheltuielile sant estimate la zece milioane de euro, iar costurile de intretinere s-ar ridica la 250.000 de euro pe an. Pe ansamblu, cheltuielile s-ar ridica la 30-40 de milioane pe an, fiind create in jur de 4.500 de locuri de munca, adauga sursa citata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO