Eveniment

Exporturile accelerează, însă creşterea rapidă vine şi pe seama majorării preţurilor la materii prime

Exporturile accelerează, însă creşterea rapidă vine şi pe seama majorării preţurilor la materii prime

Autor: Claudia Medrega

11.04.2011, 23:49 57

Creşterea exporturilor a rămas robustă în februarie, însăascensiunea rapidă este pusă de analişti şi pe seama ma­jorăriipreţurilor la materii prime, nu doar a suplimentării volumelorexportate.

În februarie exporturile au totalizat 3,5 mld. euro, cu 36,4%peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, după ce înia­nuarie avansul a fost de 47,8%. Impor­turile s-au apropiat de3,9 mld. euro, fiind în creştere cu 20,9% faţă de februarie2010.

"Creşterea rapidă a exporturilor în ultima perioadă se datoreazăşi majorării preţurilor la materii prime. Astfel, ponderea înstructura exporturilor a combustibililor minerali a crescut cu 1,4puncte procentuale în ultimele două luni, în timp ce maşinile şiechipamentele de transport, precum şi alte produse manufacturate sesituează pe un trend descendent", a comentat Melania Hăncilă,economistul-şef al Volksbank.

Preţul petrolului Brent a atins vineri, 8. 04. 2011, cel mairidicat nivel al ultimilor doi ani şi opt luni, depăşind 124dolari/baril, după ce atacuri asupra unor exploatări petroliere dinLibia au provocat temeri privind întreruperea livrărilor dinaceastă ţară o lungă perioadă de timp.

Preţurile materiilor prime au avut un trend general pozitiv şica urmare a aşteptărilor că redresarea economiei mon­diale o săalimenteze cererea.

Cea mai mare pondere în structura exporturilor României, de42,2%, o deţi­neau în primele două luni maşinile şi echi­pamentelede transport. Pe poziţia se­cundă s-au plasat alte produsemanu­facturate, cu 33,1%. Materiile prime, com­bustibilii mineralişi produsele chimice au avut ponderi apropiate, care au oscilat înjurul a 6-7%.

Combinatele metalurgice şi-au buge­tat pentru acest an afacerimai mari cu 26% după creşterea puternică de anul trecut susţinutăde cererea la export.

Deşi exporturile României au înre­gistrat un avans considerabil,se observă o diminuare a ritmului de creştere a acestora înfebruarie, mai ales la nivelul parte­nerilor comerciali din UE.

Expor­turile vor rămâne şi anul acesta principalul motor decreştere a eco­nomiei, în opinia celor mai mulţi analişti.

Însă este important ca firmele ex­por­ta­toare să aibă acces lao finanţare avanta­joasă şi un curs de schimb relativ stabil,pentru a nu se eroda competititvitatea ex­por­turilor româneşti, amenţionat Hăn­cilă.

În primele două luni ale anului exporturile au fost de 6,9 mld.euro, cu 41,9% peste nivelul din acceaşi perioadă a anului 2010,iar importurile au ajuns la 7,5 mld. euro, depăşind cu 25% valoareade anul trecut.

Deficitul comercial a scăzut în primele două luni cu 48,1% faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, la 582,4 mil. euro, încondiţiile creşterii mult mai accentuate a exporturilor faţă deascensiunea im­porturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO