Eveniment

Extinderea UE, un test pentru exportatorii romani

16.04.2004, 00:00 13



Extinderea de la 1 mai a Uniunii Europene de la 15 la 25 de state va duce la intrarea in vigoare a unor noi reglementari in relatiile comerciale cu fostele state CEFTA (Acordul Central European de Liber Schimb) Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia, care vor deveni membre UE. Ca urmare, pentru exportatorii romani va fi mai greu de accesat aceste piete. In schimb, pe anumite segmente -de exemplul comertul cu alimente - importurile din aceste tari ar putea scadea, pentru ca in Ungaria sau Polonia nu vor mai putea fi acordate un nivel similar al facilitatilor fiscale.



La sfarsitul anului trecut, soldul negativ al balantei Romaniei cu cele sase tari membre CEFTA era de circa 1 miliard de euro, singura tara cu care Romania inregistra o balana excedentara fiind Bulgaria. Din acest deficit, o mare parte provine din zona produselor agroalimentare: peste 300 milioane euro.



Mihai Ionescu, secretar general Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, afirma ca aderarea fostelor membre CEFTA la UE



va dezechilibra cu cel putin 100 de milioane de dolari balanta comerciala a Romaniei.



"Romania va pierde in jur de 10-20% din capacitatea de export, iar balanta comerciala se va dezechilibra cu cel putin 100 de milioane de dolari pana la sfarsitul anului", a declarat Ionescu.



Principala schimbare va fi impunerea unor cerinte mult mai stricte la exporturile romanesti in aceste state, in special cele netarifare, care se vor alinia la cele europene.



Noul cadru juridic, similar cu cel al tarilor UE, va fi aplicat de la 1 mai si in relatia cu Letonia, Estonia, Cipru si Malta, state care devin membre UE si cu care Romania nu are convenite acorduri comerciale preferentiale.



"Prevederile cu privire la importuri nu se vor modifica, pentru ca taxele vamale vor ramane in continuare zero. O schimbare la acest capitol va veni din faptul ca statele respective nu vor mai putea acorda stimulente fiscale pentru incurajarea exporturilor de produse alimentare, ceea ce va duce la o scadere a importurilor in Romania de astfel de produse", a mai spus Ionescu.



Acordul CEFTA (Acordul Central European de Liber Schimb) a fost instituit in 1992 intre mai multe state central si est europene si a presupus acordarea de facilitati reciproce in relatiile comerciale bilaterale. Pana anul trecut, din CEFTA faceau parte



Dupa integrarea in Uniunea Europeana a statelor din Europa Centrala, CEFTA va mai avea ca membri doar Romania, Bulgaria si Croatia. Celelalte state vor renunta la statutul de membru CEFTA pentru a deveni membri ai Acordului European.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO