Eveniment

Febra bugetului de sambata seara: Parlamentarii au suplimentat pe hartie banii pentru Agricultura, Justitie si CNSAS

Febra bugetului de sambata seara: Parlamentarii au suplimentat pe hartie banii pentru Agricultura, Justitie si CNSAS
10.01.2010, 23:23 39

Comisiile de buget-finante au adoptat, duminica dimineata, oserie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre careeliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, aTVA la constructia de locuinte si un impozit pe veniturilemicrointreprinderilor de 3%. Ultimul cuvant il va avea insa plenul,care se reuneste astazi dupa-amiaza pentru dezbateri pe lege.

Termenul pentru finalizarea raportului a fost strans, pentru caGuvernul are presiunea intalnirii cu delegatia FMI, care urmeaza saajunga la Bucuresti la jumatatea lunii si sa decida daca va vira inconturile BNR doua transe de 2,3 mld. euro.

Limitele bugetului au fost negociate atent cu Fondul, dar limitade deficit de 5,9% din PIB este amenintata de darnicia cu careparlamentarii au votat amendamente in Comisia de buget.

Din cele 6.000 de modificari propuse, au trecut cateva pentrucare nu exista o sursa de finantare clara: de pilda, laAgricultura, parlamentarii din comisiile de buget au suplimentatveniturile cu 2,1 mld. lei fara sa indice vreo sursa definantare.

"Luam 500.000 de lei din bugetului Elenei Udrea de laDezvoltare", chicoteau liberalii dupa vot.

Comisiile au respins propunerea privind diminuarea CAS cu 10%,cea privind majorarea pensiilor si cea privind majorarea bugetuluiSanatatii de la 3,8% la 4% din PIB, care au fost avizate initial decomisiile de munca si de sanatate.

Ministrul Sebastian Vladescu, care a rezistat eroic la comisiealaturi de secretarul de stat de la Finante Gheorghe Gherghina,sambata pana aproape de 4 dimineata, amenintase ca va demisionadaca aceste amendamente vor trece.

TVA la constructia de locuinte, 5%

Dupa ce bugetul a fost votat, ministrul a trecut de la tonulamenintator la unul impaciuitor la adresa parlamentarilor: "Esteevident ca pensionarii romani traiesc rau si membrii Parlamentuluisi-au exprimat intentia ca solutii ca pensionarii sa primeasca opensie mai mare sa fie gasite. Pentru mine este o obligatie saincerc ca gasesc solutii de acest fel, dar deocamdata echilibrelemacroeconomice sunt mai importante", a spus Vladescu. Asta, dupa cedeputatii si senatorii modificasera capitole importante din buget,suplimentand veniturile de la Agricutura si Justitie si votand un"pachet anticriza" liberal, care prevedea eliminarea impozituluiminim (masura deja luata de Guvern), aplicarea unei cote reduse, de5%, a TVA la constructia de locuinte si un impozit pe veniturilemicrointreprinderilor de 3%.

In prezent, TVA-ul de 5% se aplica in cazul locuintelor a carorvaloare nu depaseste 100.000 de euro.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Finantelor GheorgheGherghina, eliminarea impozitului minim va avea un impact bugetarde 1 mld. lei. De la 1 ianuarie, agricultorii au pierdutsubventiile acordate de Comisia Europeana.

La dezbaterile privind proiectul legii bugetului de stat,singurul buget respins al unei institutii a fost cel al CurtiiConstitutionale, majoritatea parlamentarilor criticand cresterileimportante ale sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistentasociala si cheltuieli curente.

PNL a cerut si reducerea penalitatii de intarziere la neplataobligatiilor fiscale, de la 0,1% pe zi la 0,03% pe zi. Aceastacerere a fost insa respinsa de parlamentarii din comisii, care auadoptat totusi o propunere similara venita din partea unui deputatPSD, privind aplicarea unor penalitati de intarziere de 0,05% pezi.

Deputatii si senatorii au votat si bugetul asigurarilor sociale,dupa indelungi parlamentari, pentru ca la o prima ridicare de mainilegea picase, o premiera in istoria legislativului. Decizia dereluare a votului a fost luata deoarece, in cazul in care plenulParlamentului ar fi fost de acord cu respingerea proiectului delege, ar fi ramas in vigoare bugetul asigurarilor sociale din 2009,respectiv pensiile ar fi fost mai mici, la nivelul anuluitrecut.

Cele mai importante modificari ale legii

  • TVA la constructia de noi locuinte va fi 5%
  • Impozitul pe venit la microintreprinderi ramane 3%
  • Impozitul forfetar este eliminat
  • Penalitatile de intarziere la neplata obligatiilor fisale sereduc la jumatate de la 0,1% la 0,05%.

Castigatori si perdanti

  • Agricultura primeste 2,1 mld. lei
  • Justitia primeste 3 mil. lei
  • Ministerul Dezvoltarii ar putea pierde 500 mil. lei.
  • Institutul Cultural Roman pierde 17 mil. lei

Sanatatea va trebui sa se descurce cu 4,7 miliarde deeuro

Sanatatea va avea in acest an fonduri de circa 19,9 mld. lei(4,7 mld. euro), suma care provine din bugetul MinisteruluiSanatatii, circa 4,2 mld. lei (circa 1 mld. euro) si Bugetul CaseiNationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), circa 15,7 mld. lei(3,7 mld. euro). Bugetul ministerului este cu 6,06% mai mare fatade 2009, iar bugetul CNAS este aproximativ egal cu cel din 2009.Cei mai multi bani vor merge in spitale, care beneficiaza de 7,3mld. lei (1,7 mld. euro), cu 0,8% mai mult fata de 2009. Pentrumedicamente, CNAS va putea plati in acest an 4,2 mld. lei (circa 1mld. euro), cu 4,52% mai putin ca in 2009. Serviciile medicale inambulator vor beneficia de 1,89 mld. lei (0,44 mld. euro).Sanatatea primeste circa 3,8% din PIB. Noul ministru al sanatatii apropus ca solutie pentru cresterea fondurilor introducerea uneitaxe pe produsele de tip fast - food si pe cele de cofetarie -patiserie care se estimeaza ca va aduce circa 3-4 mld. lei (peste700 mil. euro). Ioana David

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO