Eveniment

Femeile de afaceri sustin introducerea cotei unice

21.12.2004, 00:00 26

Rezentantele Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) au declarat ieri ca sustin introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor in locul impozitarii in trepte care ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2005, conform Codului Fiscal.
"Cota unica de impozitare ar mai usura sarcina fiscala a companiilor care au de facut pana in 2007 foarte multe cheltuieli - de mediu, de retehnologizare, de calitate etc. In plus, prin impozitarea in trepte se strang la buget circa 77.000 de miliarde de lei, suma care ar creste la 80.000 - 88.000 de miliarde de lei in cazul cotei unice de impozitare", a declarat Maria Grapini, presedintele Asociatiei Femeilor Antreprenoare Timis.
La randul sau, Despina Pascal, directorul general al companiei AXA Consulting International Bucuresti, a apreciat ca modificarile promovate prin Codul fiscal referitoare la impozitul pe salarii, care reduc cota maxima la 38% si cota minima la 14%, nu aduce o imbunatatire semnificativa asupra veniturilor nete salariale.
"Modificarile aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2005 vor duce la cresterea cu doar 1% a veniturilor nete salariale", a spus Despina Pascal.
Femeile de afaceri au apreciat ca in afara nivelului excesiv al taxelor si impozitelor aplicate asupra fondului de salarii, companiile trebuie sa suporte si un cost substantial determinat de birocratie. Printre propunerile CAFA pentru reducerea birocratiei se numara introducerea unei declaratii consolidate unice cu privire la taxele si impozitele aferente salariilor, care sa fie depusa intr-un singur loc si introducerea unui ordin de plata unic care sa cumuleze toate taxele si impozitele aferente fondului de salarii.
CAFA a organizat la jumatatea lunii trecute, in colaborare cu Centrul International pentru Intreprindere Privata (CIPE), o dezbatere publica privind taxele pe salariu. In cadrul dezbaterilor, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Finantelor, una dintre propunerile Coalitiei a fost promovarea unei grile de impozitare regresiva ca nivel al ratelor pe masura ce fondul total de salarii creste. In opinia reprezentantelor CAFA, o astfel de masura ar incuraja crearea de locuri de munca si cresterea veniturilor salariale nete. "Aceasta propunere a fost facuta inainte de alageri, iar schimbarile care s-au produs intre timp readuc in discutie introducerea cotei unice de impozitare", a precizat Grapini. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO