Eveniment

Filipinezi luaţi ostatici în Algeria povestesc calvarul prin care au trecut

Filipinezi luaţi ostatici în Algeria povestesc calvarul...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

19.01.2013, 17:41 500

Ruben Andrada a început să lucreze cu doar câteva zile mai înainte la complexul de exploatarea gazelor naturale de la In Amenas, în deşert, atunci când instalaţia a fost invadată de bărbaţi înarmaţi care au anunţat că vor să se răzbune pentru susţinerea oferită de Algeria intervenţiei franceze în Mali, o ţară vecină, a declarat soţia acestui muncitor.

"I-au pus o bombă pe el, ca un colier", declară Edelyn Andrada într-un interviu pentru postul de radio DZMM din Manila. Ea a precizat că incidentul a avut loc în timpul operaţiunii de salvare efectuate de către forţele algeriene.

"Din fericire, bomba instalată în camion nu a funcţionat. Bombele de la bordul altor vehicule au fost detonate, iar oamenii au fost omorâţi", a adăugat ea, precizând că soţul ei se află de atunci la spital, unde primeşte îngrijiri.

Alte mărturii despre calvarul ostaticilor din Algeria încep să apară, ca cea a lui Jojo Balmaceda, un angajat al gigantului petrolier britanic British Petroleum (BP), care a povestit la un post local de televiziune cum a reuşit să scape.

Jojo Balmaceda şi alţi trei muncitori filipinezi au fost luaţi ostatici sub ameninţarea unor arme de foc, în timp ce soseau la serviciu. Ei au fost legaţi, iar ulterior aruncaţi într-un camion, alături de alţi ostatici japonezi şi malaysieni, potrivit postului GMA.

Balmaceda a reuşit să fugă atunci când camionul a fost atins de o explozie, dar un tir l-a atins la nivelul capului şi i-a afectat auzul, potrivit aceluiaşi post.

"După aceea, am fugit, de teamă să nu explodeze vehiculul. Ulterior, mi-am pierdut cunoştinţa. Când mi-am revenit, eram la spital", a declarat Jojo Balmaceda, într-un interviu realizat telefonic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO