Eveniment

Filmul rapirii prezentat de Basescu mai are nevoie si de subtitrare

08.06.2005, 19:36 57

Declaratiile celor arestati la Bagdad si ale martorilor audiati in dosarul privind rapirea jurnalistilor romani in Irak releva ca Mohammad Munaf ar fi invocat drept motiv al rapirii faptul ca, in Romania, relatia dintre romani si musulmani are nevoie de o ameliorare, au informat ieri surse judiciare.

Astfel, explicatia ar fi fost ca salvarea jurnalistilor romani din mana rapitorilor cu implicarea lui Mohammad Munaf si a lui Omar Hayssam ar fi determinat schimbarea atitudinii romanilor fata de musulmanii care locuiesc in Romania, se arata in declaratii ale unor inculpati irakieni in dosarul privind luarea ca ostatici a lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Presedintele Traian Basescu a prezentat luni-seara filmul rapirii celor trei jurnalisti romani relevand faptul ca rapirea a fost pusa la cale din Romania de omul de afaceri Omar Hayssam si de Mohammad Munaf.

Totodata, presedintele a aratat ca nu exista nici o informatie sau declaratie care sa sustina teza ca vreunul dintre jurnalisti ar fi avut cunostinta de rapire.

Potrivit scenariului rapiri prezentat de Basescu, care nu aduce multe lucruri noi, cei trei jurnalisti ar fi urmat sa fie tinuti la o cunostinta a lui Munaf, care-i datora acestuia din urma 5.000 de dolari. De la Bagdad ar fi urmat sa fie ceruta o rascumparare de patru milioane de dolari, bani care ar fi urmat sa fie dusi de Hayssam, in schimbul "eliberarii".

Dar respectiva cunostinta a lui Munaf a refuzat sa-i tina pe jurnalisti, iar atunci a fost cautata o grupare terorista adevarata care i-a preluat pe cei trei. Telefonul de pe care i se cerea lui Hayssam rascumpararea de patru milioane de dolari a fost interceptat de un serviciu secret (Basescu nu a spus care), dovedindu-se faptul ca respectiva convorbire a fost realizata cu o cartela Connex. Atunci a crescut suspiciunea implicarii lui Hayssam, iar acesta a fost, ulterior, retinut.

Ieri, SRI a transmis Parlamentului raportul pe 2004, care nu face insa nici o referire la dosarul de terorism al lui Omar Hayssam. Tot ieri, presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca in afacere au ramas "umbre si penumbre", iar Parlamentul va continua sa ceara raspunsuri care sa faca lumina in acest caz.

Marile agentii de presa, Reuters, AFP sau AP au difuzat stirile legate de filmul evenimentelor, remarcand faptul ca presa de la Bucuresti se intreaba care a fost pretul platit pentru eliberarea jurnalistilor.

Traian Basescu a declarat ca cei trei au fost eliberati printr-o operatiune pasnica, dar riscanta si nu a dorit sa comenteze termenii intelegerii pe motiv ca in eliberarea jurnalistilor mai este implicata inca o tara.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca au fost trei variante de rascumparare a ziaristilor ostatici, sustinand clar ca doua dintre acestea nu au fost acceptate, dar refuzand sa precizeze daca a treia a fost indeplinita, respectiv eliberarea unor detinuti irakieni.

Seful statului a precizat ca variantele erau: fie retragerea trupelor romanesti din Irak, fie predarea unui grup de 20 de militari romani din contingentul dislocat in Irak, in schimbul celor trei, fie eliberarea unor detinuti irakieni.

Presedintele Basescu a sustinut clar ca retragerea trupelor romanesti din Irak si predarea unui grup de 20 de militari romani din contingentul dislocat in Irak nu au fost acceptate.

Basescu a afirmat ca a mai existat o tentativa de eliberare, pe 3 mai, care a esuat.

Presedintele i-a acuzat de nesabuinta pe cei trei jurnalisti si a acuzat presa ca a dezinformat opinia publica in primele zile de dupa rapire. El a mai spus ca alti doi jurnalisti de la National TV sunt in drum spre Irak si ca au plecat de la Amann (Iordania) spre Bagdad cu un taxi. Ieri, Jana Gheorghiu, directorul executiv al postului, a spus ca a aflat de plecarea celor doi din conferinta de presa tinuta de presedinte. Surse de la National TV au spus ca in vreme ce Traian Basescu spunea ca cei doi erau in drum spre Bagdad ei ajunsesera, de fapt, acolo. Gheorghiu a spus ca a vorbit cu unul dintre jurnalisti, dar nu l-a intrebat unde se afla pentru a nu afla serviciile secrete, sugerand, astfel, ca respectiva convorbire ar fi putut fi interceptata.



Spectacol mediatic

"Filmul rapirii" ziaristilor prezentat de Basescu s-a dovedit, pana la urma, a fi doar un spectacol mediatic menit sa puncteze in constiinta publicului rolul decisiv jucat in rezolvarea cu succes a crizei de seful statului, care a condus inteligent serviciile de informatii.

Cele mai multe date prezentate luni de Basescu fusesera deja vehiculate de mass-media, in timpul sau dupa incheierea crizei ostaticilor.

De aceea, nu se stie de ce, imediat dupa anuntul eliberarii celor trei jurnalisti si a lui Mohammad Munaf, seful statului a solicitat presei un ragaz de doua saptamani pentru organizarea acestei conferinte de presa, in care avea sa faca publice "informatiile care pot fi facute publice". El a anuntat ulterior ca modalitatea de eliberare a ostaticilor constituie dosar clasificat, care va fi facut public probabil peste 50 de ani.

Cu toate acestea, promisiunea presedintelui ca va prezenta exact tot filmul rapirii a generat o mare asteptare in privinta informatiilor care urmau sa fie dezvaluite. Din pacate, asteptarea nu a fost rasplatita pe masura: Traian Basescu a vorbit aproape doua ore, prezentand foarte putine date in premiera, dar confirmand multe dintre informatiile aparute deja in presa.

Deschiderea Presedintiei de a face lumina in acest caz si de a inlatura suspiciunile s-a dovedit a fi doar o modalitate de a "vinde" opiniei publice "varianta Basescu" a rapirii.

Si cum produsul "Traian Basescu" s-a dovedit vandabil pe piata romaneasca, iar stilul "one man show" al actualului sef al statului pe gustul romanilor, nu au mai fost necesare decat cateva elemente de marketing politic, pentru ca o conferinta de presa a presedintelui - chiar si pe un subiect atat de important - sa se transforme intr-un spectacol menit sa ridice cota lui Basescu.

Evenimentul a fost minutios pregatit. Conferinta de presa a fost programata la ora principalelor jurnale de stiri, stiut fiind ca, datorita importantei evenimentului, nici un post de televiziune nu si-ar fi permis sa nu transmita in direct. Astfel, presedintele si-a asigurat audienta maxima - la ora 19.00 fix, Traian Basescu a intrat in casele romanilor, pe toate televizoarele din tara deschise pe orice post de televiziune autohton.

Presedintele a vorbit rar si clar. Si pentru ca nimeni sa nu rateze nimic, pe un ecran de mari dimensiuni a fost proiectat textul care a stat la baza conferintei de presa a sefului statului.

Discursul sau nu a fost triumfalist, nici patetic, nici acuzator. Traian Basescu a prezentat opiniei publice o succesiune de evenimente, relatate simplu. Presedintele nu a uitat insa sa puncteze, in treacat, momentele de criza ale celulei de criza, tensiunea la care au fost supusi membrii sai, cum au trecut de la speranta la disperare si invers. Nu a uitat nici sa mentioneze eroismul vanjosilor luptatori antitero ai SIE care au stat o zi intreaga intr-o casa din Bagdad, asteptand sa-i preia pe ostatici, insa fara succes.

Seful statului nu a reluat declaratia conform careia operatiunea de recuperare a ziaristilor si a insotitorului lor a fost una "suta la suta a serviciilor secrete romanesti", dar a demonstrat ca asa au stat lucrurile. El nu a facut nici o referire la vreo colaborare cu un alt serviciu. Basescu a mentionat doar o singura data fortele americane, dar dupa momentul eliberarii, cand autoritatile romane au refuzat solicitarea acestora de a-i interoga pe cei trei ziaristi. Traian Basescu a sustinut cu certitudine ca Omar Hayssam a initiat, propus si sustinut financiar actiunea de rapire a ziaristilor, iar Mohammad Munaf a pregatit-o la Bagdad.

Presedintele a mai impartit responsabilitati medicilor care l-ar putea diagnostica pe Hayssam drept schizofrenic, dand verdictul ca acestia sunt "complici" ai omului de afaceri. Dar in primul rand seful statului nu a omis presa in ansamblu si vinovati individuali.

La ora de maxima audienta, in direct pe toate posturile de televiziune, Traian Basescu a facut cateva declaratii menite sa scada credibilitatea presei in ochii opiniei publice si sa transeze in favoarea sa conflictul deschis la care ajunsese cu mare parte din mass-media.

Astfel, el i-a acuzat pe fostii ostatici de "nesabuinta" si de "dispret" pentru regulile elementare ale unei deplasari intr-o zona de razboi.

In acest context, presedintele a anuntat o stire senzationala: doi jurnalisti de la postul National Tv se afla in drum spre Bagdad cu un taxi, desi Ambasada Romaniei de la Amman i-a sfatuit sa nu isi continue drumul spre Irak. Basescu a mai anuntat ca, pentru prima data, un convoi al Ambasadei Romaniei din Irak a fost atacat, iar doi militari romani au fost raniti. Criticile prezidentiale au vizat si presa in ansamblu care, prin scenariile vehiculate imediat dupa rapirea celor trei jurnalisti, a complicat situatia acestora. Basescu a facut si nominalizari, prezentand topul surselor de intoxicare.

Despre serviciile secrete numai de bine, chiar daca nu au reusit sa afle de intentiile lui Omar Hayssam de a initia rapirea. Daca n-au reusit serviciile americane sa previna atentatele de la 11 septembrie, trebuie sa avem pretentia ca serviciile romanesti sa fi aflat de planul lui Hayssam?!, a transat problema Basescu.

Dupa conferinta de presa a presedintelui, multe intrebari au ramas insa fara raspuns, pentru ca seful statului a acceptat sa raspunda doar la cateva intrebari ale jurnalistilor prezenti, fara a lamuri insa prea multe lucruri.

Traian Basescu nu s-a prezentat luni in fata presei pentru a lamuri afacerea rapirii, ci a evoluat la scena deschisa in fata electoratului roman, de care are atata nevoie in cazul unor alegeri anticipate. Si a punctat.



Ohanesian raspunde acuzatiilor presedintelui

Ovidiu Ohanesian a raspuns ieri acuzatiilor sefului statului - care a criticat luni modul in care cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak au plecat in zona de conflict - sustinand ca jurnalismul "nu se face cu armata in spate". "Eu am raspuns anterior acestor acuzatii, chiar daca ele, la acel moment, nu veneau chiar de la presedintele Basescu. Daca cineva crede ca jurnalismul se face cu armata in spate, atunci sa se uite la ceea ce a relatat Mile Carpenisan dintr-o unitate militara, atunci cand noi am fost rapiti. Atat am, pentru moment, de comentat", a raspuns Ohanesian. Reporterul cotidianului Romania libera s-a referit la o relatare a corespondentului televiziunii Antena 1 la Bagdad, Mile Carpenisan, potrivit careia, cu mult inainte ca cei trei sa fie eliberati, fusesera deja salvati si ca se aflau in custodia militarilor americani. Informatia lui Carpenisan, care s-a dovedit a fi falsa, se baza pe relatarile unor "surse". Presedintele Traian Basescu a declarat, luni-seara, ca jurnalistii romani luati ostatici in Irak au manifestat "un profund dispret pentru regulile elementare" si ca au pus statul intr-o situatie dificila din cauza "nesabuintei" lor. (Iulian Anghel)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO