Eveniment

Finalul privatizarii Siderurgica: proteste sindicale, geamuri sparte si datorii sterse

28.10.2003, 00:00 14

Autoritatea pentru Privatizare va semna astazi cu LNM Holdings, proprietarul Sidex Galati si al Tepro Iasi, contractele de vanzare a€“ cumparare pentru Siderurgica Hunedoara si Petrotub Roman.
Grupul LNM Holdings a depus singura oferta pentru preluarea unui pachet de 80,9% din capitalul Siderurgica si a unei participatii de 69,76% la Petrotub Roman, societati care au fost scoase la vanzare la pachet pentru ca au un obiect de activitate complementar.
Vestea ca privatizarea va fi acompaniata de reduceri de personal, i-a suparat pe siderurgistii hunedoreni. Sindicalistii au primit de la APAPS un document prin care se anunta vanzarea societatii, dar si faptul ca in combinat vor mai ramane numai 2.200 din cei aproape 5.000 de angajati. In aceste conditii, ieri dimineata, aproape 400 de angajati ai combinatului au blocat, timp de o ora, drumul la intrarea in orasul Hunedoara dupa care au protestat in fata sediului municipal al PSD, spargand geamurile cladirii.
Pentru realizarea acestei privatizari, guvernul a decis sa anuleze toate datoriile Siderurgica. Dupa primul trimestru al acestui an, societatea inregistra pierderi de 260 de miliarde lei si datorii totale de peste 8.836 de miliarde lei. La randul sau, Petrotub avea datorii totale de peste 2.779 miliarde lei, in timp ce pierderile insumau 267 miliarde lei.
Potrivit unei ordonante adoptate in ultima sedinta de guvern, datoriile neachitate la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor detinute de stat, precum si dobanzile si penalitatile aferente acestora, vor fi sterse. Acelasi lucru se va imtampla si cu datoriile societatii fata de bugetele locale, inclusiv majorarile de intarziere si penalitatile aferente.
De asemenea, vor fi anulate si datoriile fata de Electrica, iar cele fata de Distrigaz, SNCFR, SNCFR-Marfa si Caile Ferate Romane Marfa - agentia Timisoara vor fi transformate in actiuni, la o valoare nominala de 25.000 lei/ actiune. Tot in actiuni vor fi transformate, la aceeasi valoare, si obligatiile societatii fata de Electrica - filiala Banat, datorate incepand cu 1 octombrie 2003 si neachitate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.
Actiunile rezultate in urma conversiei vor fi transferate la Autoritatea pentru Privatizare, in vederea vanzarii acestora, intr-un pachet comun si la acelasi pret pe actiune cu cel prevazut pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat.
Guvernul a mai decis ca pretul obtinut de APAPS din vanzarea actiunilor Siderurgica sa fie virate parcului industrial Hunedoara, in vederea crearii unor noi locuri de munca.
Copie la indigo la Roman



La Roman Brasov, lucrurile stau aproape la fel: societatea a fost curatata de datorii, iar disponibilizarile i-au scos ieri in strada pe sindicalisti. Singurele diferente constau in faptul ca fabrica de la Brasov are de la inceputul lunii un proprietar - firma malaeziana Pesaka Astana a€“ iar sindicalitii nu au spart geamuri.
Cei aproximativ 4.000 de muncitori de la Roman au blocat insa circulatia circulatia pe DN1, la intrarea in municipiul Brasov, timp de aproape doua ore. Ei au cerut ca disponibilizatii sa primeasca intr-o singura transa indemnizatia de somaj, veniturile de completare si salariile compensatorii prevazute de contractul colectiv de munca. Sindicalistii sustin incheierea unui acord social intre APAPS si sindicate, cu girul Guvernului, in care sa fie stabilite clar masurile de protectie sociala inainte si dupa privatizare, precum si dupa infiintarea parcului industrial pe platforma societatii comerciale Roman SA.
In ceea ce priveste datoriile, ca si in cazul Siderurgica, guvernul a adoptat o ordonanta prin care acestea vor fi anulate. In plus, obligatiile uzinei fata de Banca Comerciala Romana, rezultate din creditele acordate de aceasta institutie si garantate de Autoritatea pentru Privatizare, vor fi, la randul lor, scutite in totalitate de la plata, urmand sa fie achitate prin executarea de catre BCR a depozitului bancar constituit de APAPS.
Pierderile acumulate de societate in exercitiile financiare precedente, precum si cele inregistrate la data privatizarii vor fi recuperate din profitul obtinut prin scutitea totala de la plata a obligatiilor restante.
Datoriile uzinei fata de Electrica si Distrigaz vor fi stinse prin transformarea lor in actiuni, la o valoare de 25.000 lei/pe actiune, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata , aferenta acestor obligatii, a taxei de dezvoltare pentru sistemul energetic si a majorarilor de intarziere si penalitatilor, care se anuleaza. Actiunile rezultate in urma conversiei vor fi transferate la Autoritatea pentru Privatizare, in vederea vanzarii acestora catre cumparatorul societatii, la un pret de minimum 10% din valoarea obligatiilor. Toate aceste facilitati vor fi mentinute numai in situatia constituirii parcului industrial Roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO