Eveniment

Finanţele, 109 mil. lei pe şase ani cu 7,4%

Autor: Claudia Medrega

21.04.2011, 23:46 11

Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni cu scadenţa în 2017de doar 109 mil. lei, reprezentând o cincime din nivelulplanificat, la un randament mediu de 7,4%.

"Ministerul Finanţelor nu a vrut să depăşească nivelul maxim alrandamentului atins la licitaţia precedentă. Pe de altă parte, nuexistă un apetit foarte mare al băncilor pentru titluri pe termenlung, în con­di­ţiile în care aşteptările sunt de creştere ainflaţiei. Investitorii sunt mai încântaţi să cumpere titluri petermen scurt, mai ales că le pot finanţa pe piaţa monetară ladobânzi reduse. Cu cât scadenţele sunt mai mari, cu atât este mairiscant să cumperi", a comentat dealerul unei bănci.

Volumul total al cererii băncilor a fost de 786,8 mil. lei,peste nivelul programat al emisiunii de 500 mil. lei. Randamentulmediu a fost similar cu cel de la licitaţia anterioară. AnaliştiiING Bank au anticipat că randamentul s-ar putea situa în jurulnivelului precedent şi în linie cu cotaţiile din piaţa secundară de7,45 / 7,30%.

Ieri a fost redeschisă o emisiune lansată în 2007, care a maifost redeschisă şi în urmă cu o lună. În martie Finanţele au vânduttitluri de 412 mil. lei. Nivelul programat al emisiunilor detitluri pentru aprilie a fost de 4,5 mld. lei, însă plafonul a fostdepăşit după primele trei operaţiuni, în cadrul cărora Trezoreria aatras 4,54 mld. lei.

De la începutul anului Finanţele au angajat împrumuturi de 21,3mld. lei prin emisuni de obligaţiuni şi certificate detrezorerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO