Eveniment

Finanţele au atras 750 milioane de lei prin obligaţiuni pe doi ani, la randament în scădere, la 5,6%

Autor: Mediafax

02.04.2012, 16:14 80

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani în valoare de 750 milioane de lei, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 5,6%, în scădere cu 0,39 puncte procentuale, de la 5,99%.

Băncile au subscris în total obligaţiuni de 2,23 miliarde lei, iar valoarea programată a licitaţiei era de 750 milioane lei.

Prin licitaţia de luni, Trezoreria a redeschis o emisiune lansată luna trecută, cu scadenţa în aprilie 2014. La operaţiunea din luna martie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,569 miliarde lei, cu 75% peste valoarea programată, la un randament mediu de 5,99%.

Pentru luna aprilie, Ministerul Finanţelor a programat şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare de 4,25 miliarde lei, cei mai mulţi bani urmând să fie împrumutaţi prin cinci emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă de 2, 4, 5 şi 15 ani. Ministerul a programat doar o licitaţie pentru vânzare de certificate de trezorerie, cu maturitate de un an, în valoare de 1 miliard de lei.

Următoarea operaţiune este programată joi, când Finanţele vor să vândă obligaţiuni pe patru ani, de un miliarde de lei.

Finanţele au profitat de randamentele în scădere şi au împrumutat în primul trimestru 26,11 miliarde lei pe piaţa locală, peste valoarea programată pentru primul trimestru, de 14 şi 16 miliarde lei. La aceastăsumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluuri pe piaţa SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO