Eveniment

Finantele au de impartit 462 mil. euro la rectificarea bugetului pe 2004

14.07.2004, 00:00 15



Ministerul Finantelor intentioneaza sa propuna guvernului majorarea veniturilor bugetului general consolidat pe 2004 cu 0,8% din PIB, pe seama incasarilor suplimentare realizate si preconizate.



In discutiile cu FMI pentru incheierea noului acord, Finantele avansasera o estimare a veniturilor in plus la buget reprezentand 0,9% din PIB, in special sub forma economiilor la anumite cheltuieli, incepand cu dobanzile aferente datoriei publice.



Majorarea de venituri bugetare trebuie sa conduca la o ajustare puternica a deficitului stabilit prin legea bugetului la 3% din PIB, pana la un nivel de 2,1% din PIB prevazut in acordul cu FMI ca principala ancora de reducere a inflatiei si de control al deficitului extern.



Rectificarea bugetara ar urma sa fie operata saptamana viitoare prin ordonanta de urgenta. Proiectul de act normativ se afla in prezent in faza de discutii cu partenerii sociali. Oricum, incasarile bugetare peste asteptari din primele cinci luni ale anului (deficit de numai 0,4% din PIB) lasa loc, pe langa restrangerea deficitului pe 2004, la anumite majorari de cheltuieli, repartizate intre ordonatorii de credite.



Potrivit proiectului, ministerul finantelor a identificat economii la cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice in suma de 6.800 mld. lei. Din aceasta, urmeaza a fi suplimentate cu prioritate bugetele pentru sprijinul direct acordat agricultorilor in campania de toamna, pentru programul guvernului de construire a salilor de sport si pentru subventii pe produse acordate de Ministerul Economiei si Comertului - in totalitate cu 2.450 mld. lei.



Pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor, rectificarea bugetara prevede o alocatie de 500 miliarde de lei.



Proiectul ordonantei de rectificare a bugetului stabileste obligatia ordonatorilor principali de credite ca economiile identificate lunar in bugetele lor sa fie trecute direct la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului.



Oricum, este prevazuta o majorare a acestui Fond cu 47,2 miliarde de lei.



Prin ordonanta de urgenta, guvernul este abilitat sa suplimenteze din Fondul de rezerva si din alte economii, bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, sume defalcate pentru bugetele locale, transferuri catre bugetul asigurarilor sociale sau anumite subventii.



Restrangerea substantiala a deficitului bugetar urmeaza sa rezulte ca urmare a includerii in buget a unor venituri suplimentare estimate la 18.734,6 miliarde de lei (462,5 milioane de euro), respectiv a reducerii cheltuielilor totale cu 831 miliarde de lei (20 milioane de euro).



Cheltuielile pentru ordine publica si siguranta nationala vor si majorate cu 549 mld. lei, in timp ce bugetul de cheltuieli al apararii se diminueaza cu 251 mld. lei.



In reste, majoritatea capitolelor de cheltuieli din bugetul de stat beneficiaza de suplimentari ale alocatiilor, nivelurile acestora putand suporta anumite ajustari pe parcursul procesului de aprobare a proiectului de ordonanta de urgenta.



razvan.voican@zf.ro





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO