Eveniment

Finanţele nu ştiu câţi proprietari au mai multe case

01.07.2010, 23:42 26

Guvernul va majora impozitele pentru persoanele care deţin maimult de o locuinţă, chiar dacă aceasta este închiriată, măsură carear urma să aducă venituri suplimentare de circa 100 de milioane delei anual (23 mil. euro) la buget, potrivit unor surse oficialecitate de Mediafax.

Astfel, pentru cea de-a doua locuinţă proprietarii vor plătiimpozite mai mari cu 65%, a treia locuinţă va fi taxată suplimentarcu 150%, în timp ce a patra şi următoarele locuinţe vor fiimpozitate suplimentar cu 300%, baremuri majorate faţă de schema15% - 75% - 100% aplicată în prezent.

Guvernul ar putea rămâne însă fără bază de impozitare, ţinândcont că fondul de locuinţe aflate în proprietate majoritar privatăera la sfârşitul anului trecut de 8,19 milioane de unităţi, încondiţiile în care populaţia adultă a ţării este de circa 16,7milioane de persoane. O redistribuire a locuinţelor între membriifamiliei ar putea minimiza efectele creşterii de TVA, dar inclusivtranzacţiile imobiliare sunt impozitate cu valori cuprinse între 1%şi 3% din valoarea tranzacţiei.

Reprezentanţii biroului de taxe şi impozite din Ministerul deFinanţe susţin că această evidenţă nu intră în atribuţiunile lor:"Dacă vă interesează o evidenţă referitoare la numărul persoanelorcare deţin mai mult de o locuinţă, această informaţie nu o obţineţide aici". "Trebuie să vă adresaţi consiliilor locale deoarece noinu avem informaţii despre câte persoane deţin mai mult de olocuinţă", au răspuns şi reprezentanţii biroului de presă. În afarapersoanelor care deţin mai multe locuinţe pentru uz propriu sauînchiriere, Guvernul i-ar putea taxa suplimentar şi pe miciiantreprenori care au construit un bloc sau mai multe de locuinţe,cu scopul de a le vinde ulterior.

"Există situaţia specifică a dezvoltatorilor persoane fizicecare înainte să vândă proprietăţile trebuie să le deschidă rolfiscal, astfel că vor fi nevoiţi să plătească TVA majorat, deşi aufăcut o operaţiune comercială pentru care plăteau oricum taxe",explică Ruxandra Cleciu, partener al Neocasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO