Eveniment

Finanţele s-au hotărât să explice modificările din Codul fiscal

Autor: Razvan Voican

15.02.2011, 23:58 79

După o lună şi jumătate de la intrarea în vigoare a variantei deCod fiscal aprobată de Guvern pe finalul lui 2010, MinisterulFinanţelor a definitivat normele metodologice prin care aduceclarificări unor aspecte precum regimul pierderii fiscale în 2010,obligaţiile firmelor care au plătit impozit minim în 2010,criteriile de încadrare în categoria microîntreprinderilor,stabilirea contribuţiilor sociale sau sancţionarea firmelor dejocuri de noroc care nu emit bilete de intrare. Niciun cuvânt însădespre impozitarea averilor mari realizate din veniturinedeclarate, chiar dacă aceasta face obiectul unor articole nouintroduse în Cod.

Mai rămâne ca normele să fie adoptate prin hotărâre de guvern,ceea ce s-ar putea întâmpla în şedinţa de astăzi, în funcţie însăşi de evoluţiile de pe scena politică.

Ce au de făcut firmele care au plătit impozit minim în2010

Obligaţiile fiscale ale firmelor care au plătit impozitul minimpe cifra de afaceri până la 30 septembrie 2010 diferă în funcţie derezultatul comparaţiei impozitului pe profit cu impozitul minimaferent perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie 2010:

  • dacă impozitul minim este mai mare decât impozitul pe profit,firma depune declaraţia de impozit pe profit pentru cele douăperioade fiscale ale anului 2010
  • dacă impozitul minim este mai mic decât impozitul pe profit,firma depune declaraţia de impozit pe profit pentru întreg anul2010.

Ce au de făcut contribuabilii care trebuie să depună declaraţiade impozit pe profit pentru cele două perioade?

Pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, depunereadeclaraţiei privind impozitul pe profit şi plata impozitului peprofit trebuie făcută până la 25 februarie 2011.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010, declaraţiaprivind impozitul pe profit şi plata impozitului pe profit datorattrebuie făcute astfel:

  • până la 25 februarie 2011 în cazul firmelor care definitiveazăpână la această dată situaţia pe trimestrul IV şi care pentru acesttrimestru nu vor declara impozit pe profit prin declaraţia 100
  • până la 25 aprilie 2011 pentru firmele care, pentru trimestrulIV, prin declaraţia 100 vor declara impozitul pe profit la nivelulimpozitului calculat şi evidenţiat pentru trimestrul III.

Cum se recuperează pierderea fiscală din cele douăperioade ale anului 2010

Pierderea fiscală aferentă perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie2010 se recuperează din profiturile impozabile obţinute înurmătorii 7 ani consecutivi, perioada 1 octombrie - 31 decembrie2010 fiind considerată primul an de recuperare a pierderii fiscale,potrivit normelor.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010, pierdereafiscală se recuperează din profiturile obţinute în următorii 7 aniconsecutivi, respectiv 5 ani consecutivi în cazul pierderilorrealizate printr-un sediu permanent situat într-un stat străin.

Ce riscă firmele de jocuri de noroc care nu emit biletede intrare

Amendă între 2.000 şi 5.000 de lei este principala sancţiuneprevăzută de normele metodologice la Codul fiscal pentrucazinourile şi firmele care administrează jocuri de noroc de tipulslot-machine care nu emit bilete de intrare.

În acelaşi timp, autorizaţiile de exploatare a jocurilor denoroc pot fi suspendate pe perioade de până la trei luni.

Din acest an, organizatorii de jocuri de noroc amintiţi trebuiesă emită bilete de intrare tipărite de Imprimeria Naţională,valabile 24 de ore, cu valoarea de 20 de lei pentru cazinouri şirespectiv 5 lei pentru slot-machines.

Transferul unui sportiv se consideră prestare deservicii şi se aplică TVA

Transferul cu plată al unui sportiv de la un club la altul esteconsiderat o prestare de servicii cu plată, intrând în sferaaplicării TVA, potrivit normelor metodologice la Codul fiscal.Normele detaliază in extenso accepţiunile Fiscului privindprestările de servicii, livrarea unui bun, transferul de active saulocul livrării de bunuri.

Cum verifică Fiscul condiţiile de încadrare a unei firmeca microîntreprindere

O firmă nu poate fi încadrată fiscal ca microîntreprindere dacăare activităţi de consultanţă şi management, iar pentru a verificaîndeplinirea acestei condiţii Fiscul va analiza contracteleîncheiate de firma respectivă şi alte documente care justificănatura veniturilor, potrivit normelor metodologice la Codulfiscal.

Cât priveşte definiţia numărului de salariaţi - de maximum 9,este luat în calcul numărul persoanelor angajate cu contractindividual de muncă, indiferent de durata timpului de muncă,înscrise lunar în statele de plată. Sunt numărate şi contractele demuncă suspendate.

Pentru firmele care au un singur angajat, dar care demisionează,se pensionează sau este concediat, condiţia de a avea minimum unangajat se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoareeste angajat un alt salariat.

Dacă în cursul anului fiscal o microîntreprindere depăşeşteplafonul, trebuie să înştiinţeze Fiscul printr-o declaraţie demenţiuni, trecând la impozitul pe profit.

Peste 5 contracte de închiriere înseamnă "activităţiindependente"

Persoanele fizice care obţin venituri din mai mult de 5contracte de închiriere valabile la sfârşitul unui an fiscal, intrăde anul următor în categoria contribuabililor cu venituri dinactivităţi independente, potrivit normelor.

Aceasta înseamnă că intră sub incidenţa regulilor de stabilire avenitului net anual determinat pe baza contabilităţii în partidăsimplă şi taxat cu 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO