Eveniment

Firma suedeza ABB, in atentia PNA

21.03.2005, 00:00 94

Parchetul National Anticoruptie (PNA) s-a sesizat din oficiu in legatura cu mita care ar fi fost data de compania suedeza ABB unor oficiali romani, conform declaratiei unui director al firmei.


Potrivit cotidianul suedez Dagens Nyheter, Peter Fallenius - fost manager in cadrul unei divizii ABB in Romania - a fost acuzat ca ar fi delapidat 4,8 milioane de coroane suedeze (520.000 de euro), dar acesta a spus avocatului sau ca banii respectivi au fost utilizati pentru a plati mita in numele companiei, in Romania.


Seful Sectiei a 2-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie, procurorul Alexandru Chiciu, a declarat ieri ca  PNA s-a autosesizat si a declansat verificari in acest caz.


Cotidianul suedez mentiona ca Fallenius a fost director adjunct si presedinte al board-ului unei subsidiare din Romania a ABB.


Acesta a declarat ca mita ar fi fost utilizata pentru a ajunge la o intelegere cu oficialii statului roman in privinta unei datorii mai vechi. Oficialii companiei nu au putut fi contactati in legatura cu acest subiect.


Romania s-a angajat sa plateasca Suediei, pana la sfarsitul anului 2002, suma de 120 de milioane de dolari in contul unei datorii istorice.


Datoria catre Suedia dateaza din anii 1922 - 1934 si provine din polite, cupoane cu dobanda, bonuri de trezorerie romanesti, precum si din pagubele suferite de statul suedez in urma nationalizarii din Romania anilor 1948 - 1950.


Datoria initiala a fost cumparata de la statul suedez de firma AB Electroinvest, filiala a grupului ABB.


Pentru recuperarea datoriei de la statul roman, a fost incheiat un acord cadru privind executarea unor lucrari pentru Electrica si Transelectrica de catre firme suedeze, printre care si ABB.


ABB activeaza pe piata romaneasca de echipamente si servicii energetice inca de la inceputul anilor '90, fiind unul dintre principalii jucatori alaturi de Siemens (Germania), Alstom (Franta), Schneider Electric (Franta) sau Itochu (Japonia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO