Eveniment

Fiscul îi trimite pe Victor Ponta şi Dan Şova la DNA pentru o presupusă ilegalitate de 1 mil. euro

Fiscul îl "toarnă" pe Victor Ponta şi Dan Şova la DNA pentru o presupusă ilegalitate de 1 mil. euro

Autor: Iulian Anghel

26.07.2011, 12:57 1193

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a sesizatDepartamentul Naţional Anticorupţie (DNA) în legătură cupreşedintele PSD Victor Ponta şi cu senatorul social-democrat DanŞova. ANAF cere cercetarea procurorilor într-o afacere încheiată deo firmă de avocatură în care au lucrat cei doi şi companiileTurceni şi Rovinari, în anul 2007.

DNA a fost sesizat la mai bine de o lună după ce Victor Pontaprimise o invitaţie să se prezinte Direcţia Generală a FinanţelorPublice Bucureşti cu declaraţiile sale de venit din 2007 şi2008.

Respectiva invitaţie preciza că, la 6 iunie, inspectorii ANAFsectorul 1 s-au deplasat la domiciliul lui Ponta pentru o inspecţiefiscală, inspecţie care nu s-a putut efectua.

ANAF Bucureşti l-a invitat pe Ponta la sediul instituţiei îndata de 22 iunie, cu o zi după întâlnirea de la Cotroceni dintreopoziţie şi preşedintele Traian Băsescu pe marginea revizuiriiConstituţiei şi a regionalizării. În respectiva întâlnire, Băsescui-a adus aminte indirect lui Ponta despre presupusa lui implicareîn afacere.

La 22 iunie, contabila şefului PSD s-a prezentat la DirecţiaGenerală a Finanţelor Publice Bucureşti cu datele cerute şi,potrivit lui Victor Ponta, Fiscul i-ar fi spus că nu a găsit nicioneregulă.

ANAF nu a dat multe detalii însă la 20 iunie presa a scris căFiscul a făcut un control la termocentralele Turceni şi Rovinari,iar respectivul control ar fi scos la iveală că firma de avocaturăa senatorului Dan Şova, "Şova şi asociaţii" din care făcuse parteşi Victor Ponta ar fi încasat ilegal din servicii juridice 4,4 mil.lei în baza unui contract încheiat în 2007 cu încălcarea legiiachiziţiilor publice.

La vremea respectivă, senatorul Şova a respins acuzaţiile,afirmând că fosta sa firmă "Şova şi asociaţii" (din care a ieşit în2009) a adus beneficii de câteva zeci de mil. euro termocentralelorRovinari şi Turceni, însă el personal nu a fost implicat încontractele respective.

Victor Ponta şi şeful Fiscului sunt de luni bune într-un războideschis al declaraţiilor, şeful PSD afirmând în mai multe rândurică locul lui Sorin Blejnar este la închisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO