Eveniment

Fiscul: Reduceri de TVA la medicamente si produse alimentare

25.06.2003, 00:00 21



Anumite servicii si bunuri (medicamentele, produsele alimentare de baza - lapte, paine, zahar, ulei, carne) ar putea beneficia de diminuarea cotei de TVA incepand de anul viitor, a declarat ieri Mihai Hura, director general adjunct in cadrul Ministerului Finantelor Publice. "Cota redusa va fi aplicata aproape sigur la medicamente, anumite bunuri de larg consum si, in masura in care incape in buget, si la constructia de locuinte prin programe sociale. De asemenea, studiem posibilitatea reducerii TVA pentru o serie de servicii, cum ar fi furnizarea energiei electrice si termice", a precizat reprezentantul MFP.



"Ministerul Finantelor analizeaza in prezent posibilitatea introducerii cotei reduse de TVA, probabil 9%, in functie si de puterea bugetului de stat", a spus Hura, cu ocazia conferintei "Dezvoltare imobiliara, constructie si operare", organizata de Fin Media. El a mai spus ca ministerul intentioneaza sa armonizeze legislatia fiscala cu cea din Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului 2006, avand in vedere ca 2007 este anul propus pentru aderarea la UE.



"In Uniunea Europeana exista Directiva VI cu anexa H, in care se spune ca nu se incalca prevederile directivei prin aplicarea unei cote reduse de TVA la anumite bunuri si servicii, printre care se numara si constructia de locuinte sociale. Inainte de a introduce o astfel de masura trebuie insa sa definim clar ce inseamna o locuinta sociala", a precizat oficialul MFP. In Romania, numai Agentia Nationala pentru Locuinte construieste locuinte sociale destinate tinerilor fara posibilitati materiale.



Pana anul trecut, activitatea de constructii de locuinte a beneficiat de cota zero la TVA, dar, la solicitarea FMI, s-a renuntat la aceasta facilitate incepand cu 1 iunie 2002.



"Aceasta reglementare a dat multe batai de cap pentru ca nu a avut decat un cadru legislativ larg si nu au profitat de ea chiar persoanele vizate - tinerii fara mari posibilitati financiare. De fapt, de cota zero au beneficiat persoanele care isi permiteau sa solicite unei firme constructia unei case la cheie, recuperandu-si ulterior TVA platit", a mai precizat Hura. In prezent, singura exceptie de la plata TVA o reprezinta contractele incheiate cu ANL inainte de 31 mai 2002.



Romania a obtinut in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana o serie de derogari in materie de TVA, cum ar fi posibilitatea scutirii de TVA a transportului international de pasageri, pentru toate tipurile de transport: aerian, terestru, maritim si feroviar. De asemenea, Romania a mai obtinut aplicarea cotei reduse de TVA (minim 5%) pentru o serie de produse ca: alimente de baza, medicamente, constructii de apartamente etc., momentul aplicarii cotei reduse fiind la latitudinea Romaniei.



In unele tari din regiunea Europei Centrale si de Est se aplica niveluri reduse de TVA pentru produsele agroalimentare. De exemplu, in Cehia, produsele alimentare sunt impozitate cu TVA de 5%, fata de o cota standard de 21%, iar in Ungaria cota este redusa de la 25% la 12%.



FMI a recomandat respingerea "viguroasa" a oricarui proiect de reducere a cotei de TVA. Motivatia: aceasta masura ar putea submina substantial eficienta administratiei fiscale, care ar trebui sa se axeze pe rambursarea TVA intr-un numar mult mai mare de cazuri decat in prezent. Mai mult decat atat, FMI considera ca transferurile bine orientate catre gospodariile cu venituri mici sunt superioare posibilelor efecte sociale ale unei cote reduse a TVA.



Numai ca acum acordul cu FMI se apropie de sfarsit, iar legislatia Uniunii Europene accepta cote de TVA reduse pana la 5%, pentru 17 categorii de bunuri si servicii.





Remes: masura populista



PSD pregateste o noua campanie electorala desantata, sustine fostul ministru al Finantelor, Decebal Traian Remes, referindu-se la intentia Executivului de a reduce TVA la produsele de baza. "Masura populista a reducerii TVA la produsele de baza, chiar daca va fi aplicata, nu va aduce o usurare a traiului romanilor. Pe de o parte, pretul painii, al uleiului sau al zaharului vor ramane neschimbate. Experienta a demonstrat ca reducerile de TVA nu sunt urmate de reducerea preturilor cu amanuntul. Pe de alta parte, lipsa acuta de bani - in 2001 si 2002 s-au inregistrat cele mai mari deficite comerciale din istoria Romaniei - va obliga Guvernul PSD sa acopere aceasta reducere prin scumpiri la alte produse si mariri de taxe, care vor saraci si mai mult populatia", afirma Remes. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO