Eveniment

FMI vede semnele unei redresări globale mai puternice, dar rămân riscuri semnificative

FMI vede semnele unei redresări globale mai puternice, dar rămân riscuri semnificative

Autor: Dorin Oancea

21.03.2021, 10:00 98

Numărul doi din Fondul Monetar Internaţional a indicat sâmbătă că există semne emergente ale unei redresări economice globale mai puternice, dar a avertizat că rămân riscuri semnificative, inclusiv mutaţiile suferite de coronavirus, relatează Reuters.

Geoffrey Okamoto, First Deputy Managing Director FMI, a declarat că la începutul lunii aprilie instituţia îşi va actualiza previziunile din ianuarie pentru o creştere globală de 5,5%, pentru a reflecta cheltuielile suplimentare de stimulare fiscală din Statele Unite, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Într-un discurs adresat Forumului pentru Dezvoltare din China, Okamoto şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la divergenţele crescânde dintre economiile avansate şi pieţele emergente, aproximativ 90 de milioane de oameni trecând sub pragul sărăciei extreme de când a început pandemia.

Okamoto a declarat că China a revenit deja la nivelurile de creştere pre-pandemice înaintea tuturor economiilor mari, dar că există semne îngrijorătoare ale unei diferenţe în creştere între economiile avansate şi pieţele emergente.

FMI proiectează că venitul pe cap de locuitor în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, cu excepţia Chinei, între 2020 şi 2022 va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge şi mai mulţi oameni în sărăcie.

Perspectivele generale au rămas incerte, a spus Okamoto, adăugând că nu este clar cât timp va dura pandemia şi accesul la vaccinuri a rămas foarte neuniform, atât în ​​economiile avansate, cât şi în cele emergente.

Okamoto a declarat că unele ţări au, de asemenea, posibilităţi reduse de a-şi spori cheltuielile pentru a combate pandemia şi a atenua impactul economic al acesteia, în special cele cu venituri mici şi cu niveluri ridicate ale datoriei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9250
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.7278
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.7274
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.0120