Eveniment

Fond de investitii pentru IMM-urile din Romania si Bulgaria

06.06.2003, 00:00 20



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Global Finance SA au lansat un fond de capital privat de 16,25 milioane de euro pentru dezvoltarea firmelor mici si mijlocii din Romania si Bulgaria.



"Alti investitori in acest fond sunt Banc Post Romania, Postbank Bulgaria si Comisia Europeana, cu o participare de 6,5 milioane de euro prin componenta de capital "EU EBRD SME Finance Facility", a anuntat ieri BERD.



"Global Romania and Bulgaria Growth Fund", care ar putea fi extins la 20 mil. euro, va realiza investitii de capital cu o valoare medie de 800.000 de euro in firmele mici si mijlocii aflate in faza de crestere, prin participari minoritare sau majoritare.



Administrat de Global Finance, fondul se va orienta catre societatile care au un management capabil, cu potential de crestere, marci recunoscute, retele de distributie sau cote de piata consistente. Fondul va lua in considerare si companiile care valorifica resurse locale, dovedind o inalta competitivitate in sectorul lor de activitate.



Hildegard Gacek, directorul biroului BERD din Romania, considera ca fondurile de capital dedicate dezvoltarii IMM-urilor sunt extrem de importante pentru tari ca Romania si Bulgaria. "Un factor cheie pentru dezvoltarea si viabilitatea IMM-urilor este accesul la finantare, asigurat si de Global Romania and Bulgaria Growth Fund", a afirmat Gacek.



Infiintata in anul 1991 in Grecia, Global Finance administreaza peste 400 milioane de euro in regiune, incluzand Fondul Black Sea de 100 milioane dolari, care investeste in special in Romania si Bulgaria.



Global Finance ofera societatilor din portofoliu asistenta in management, capabilitate de refinantare, atragerea de parteneri strategici si acces la o vasta retea de contacte, incluzand clienti, furnizori, consultanti de specialitate si institutii financiare.



"Global Finance sustine oamenii de afaceri si antreprenorii de succes, care sunt capabili sa-si conduca afacerile catre cele mai inalte performante", a aratat Ladislau Randjak, directorul reprezentantei Global Finance din Bucuresti.



SME (Small and Medium Enterprises) Finance Facility a fost lansata, impreuna cu BERD, in anul 1999 in cadrul programului Phare al Uniunii Europene. Aceasta facilitate de finantareare ca scop incurajarea dezvoltarii institutiilor in sectorul financiar, cresterea si dezvoltarea IMM-urilor prin furnizarea accesului la imprumuturi, leasing si finantare prin capital, prin intermediari financiari locali. Bugetul prognozat pentru programul Phare in perioada 2000-2006 este de circa 11 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO