Eveniment

Fondatorul BlackRock, Larry Fink, a prezis că Inteligenţa Artificială ar putea rezolva criza de productivitate pe care o consideră responsabilă de inflaţia ridicată persistentă. "Ne reimaginăm modelul de afaceri. BlackRock nu s-a temut niciodată să facă pariuri mari”

Fondatorul BlackRock, Larry Fink, a prezis că...

Autor: Ştefan Stan

15.06.2023, 11:08 4698

Fondatorul BlackRock, Larry Fink, a prezis că "oportunităţile de transformare" în domeniul inteligenţei artificiale ar putea rezolva criza de productivitate pe care o consideră responsabilă de inflaţia ridicată persistentă, scrie FT. 

Vorbind la ziua investitorilor de la BlackRock, Fink a spus: "Prăbuşirea productivităţii a fost o problemă centrală în economia globală. Inteligenţa artificială are potenţialul uriaş de a creşte productivitatea şi de a transforma marjele în toate sectoarele. Ar putea fi tehnologia care poate reduce inflaţia".

Fink a avertizat în repetate rânduri că o inflaţie ridicată ar putea forţa Rezerva Federală a SUA să reia creşterea ratelor dobânzilor în cursul acestui an.

Menţionând că este un fan al filmelor distopice, Fink a spus că managerul de bani de 9 dolari ar aduce o "paranoia sănătoasă" şi un "entuziasm sănătos" în investiţiile lor în această tehnologie.

Între timp, Fink a declarat că BlackRock, care este cel mai mare manager de bani din lume, continuă să caute achiziţii care ar putea să îşi extindă amprenta globală, să îşi extindă oferta tehnologică şi să îşi lărgească prezenţa pe pieţele private.

"Ne reimaginăm modelul de afaceri", a spus directorul general. "BlackRock nu s-a temut niciodată să facă pariuri mari. Dorinţa noastră de a ne întrerupe pe noi înşine şi industria a creat fundaţia pentru ceea ce este BlackRock astăzi şi va conduce creşterea noastră în viitor."

Fink şi ceilalţi directori nu au făcut nicio menţiune despre criticile susţinute pe care BlackRock le-a primit din partea politicienilor republicani "anti-deştepţi" din SUA, cu excepţia unei reiterări a oportunităţilor financiare pe care le vede în urma investiţiilor în tranziţia energetică.

Grupul a promis că va continua să crească veniturile cu 5% pe an, cu obiective agresive pentru afacerea sa tehnologică Aladdin şi pentru afacerea sa relativ mică, dar cu marje mari, de pe pieţele private.

Grupul a anunţat un acord cu Avaloq, un furnizor elveţian de software bancar deţinut de NEC Corporation din Japonia. BlackRock va face o investiţie minoritară şi va lega tehnologia de oferta sa Aladdin pentru administratorii de averi.

Directorii speră, de asemenea, să profite de o tendinţă a companiilor de asigurări, a fondurilor de dotare şi a fondurilor de pensii de a reduce numărul de manageri cu care lucrează şi chiar de a externaliza întregul lor portofoliu către o singură companie. BlackRock a câştigat 20 de astfel de "mega-mandate" în valoare de cel puţin 5 miliarde de dolari din 2019.

"Clienţii fac mai mult cu mai puţini furnizori şi fac mai mult cu noi", a declarat directorul de operaţiuni Rob Goldstein.

Grupul îşi propune să îşi dubleze veniturile din pieţele private în cinci ani, de la nivelul actual de 1 miliard de dolari. În acest scop, a separat recent conducerea fondurilor private de credit şi a fondurilor multi-active de cea a fondurilor tradiţionale de capital privat. Grupul deţine active alternative în valoare de 320 miliarde de dolari, dintre care 156 miliarde de dolari pe pieţele private, iar restul în fonduri speculative şi credite lichide.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO