Eveniment

Fondul Proprietatea va coopta un consultant specializat in fonduri de pensii

14.03.2006, 00:00 15

Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea intentioneaza sa coopteze un consultant international specializat in dezvoltarea de strategii pentru fondurile de pensii, care sa ajute la elaborarea strategiei fondului care va fi prezentata viitorului fund manager.

Seful Fondului sustine in continuare ca listarea fondului se va putea realiza rapid, fara a fi nevoie de listarea societatilor din portofoliu, asa cum declarase Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

"Nu suntem destul de buni pentru a elabora singuri strategia de dezvoltare a Fondului Proprietatea. De aceea vrem sa folosim experienta unui consultant international specializat pentru a prezenta o strategie credibila fund managerului, la fel cum se procedeaza la organizarea fondurilor de pensii, al caror impact social si politic este foarte mare", a declarat pentru ZF Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

"Totusi nu vom merge exclusiv pe strategia elaborata de consultantul international, care ar putea sa fie prea conservatoare, rezultatul urmand sa fie un compromis intre aceasta si sugestiile primite din partea consultantului legal. Dorinta noastra este de a avea o strategie proprie, elaborata cu ajutorul unui consultant legal international specializat, pe baza careia Fondul sa aiba permanent un portofoliu echilibrat risc/profitabilitate atat structural, cat si geografic, ca maturitate si ca vehicule investitionale", a explicat Ivan.

Procesul de selectie a consultantului international specializat va incepe imediat dupa ce vor fi finalizate procedurile de selectie a consultantului legal international.

Nicolae Ivan considera ca supozitiile legate de Fondul Proprietatea in ultima perioada risca sa aiba efecte negative asupra Fondului si mai ales asupra actionarilor acestuia. El spune ca cele doua aspecte dezbatute in ultima perioada, respectiv obligativitatea listarii tuturor societatilor din portofoliul Fondului Proprietatea si valoarea reala a Fondului sunt doua false probleme si ca acestea nu vor influenta procesul de listare. "Obligatia listarii tuturor societatilor din portofoliu nu apare nici la nivel legal nici la nivel practic. Nicaieri fondurile de investitii inchise nu au toate activele listate. Este adevarat, un numar maxim de active listate ar face viata auditorilor mai simpla atunci cand evalueaza valoarea fondului, dar nimic mai mult", a spus Ivan.

"In ceea ce priveste valoarea, o serie de calcule simple pot convinge ca nu se poate pune problema unei valori reale inferioare celei anuntate de 4 miliarde de euro. In primul rand, valoarea actiunilor detinute de Fond in societati listate este usor de verificat si se situeaza in jurul a 1,2 miliarde de euro. Sumele asteptate de catre fond de la tranzactiile BCR, RomTelecom si CEC apropie totalul de 2 miliarde de euro." La acestea se adauga societatile de utilitati si cele strategice care pot fi evaluate destul de transparent luand in calcul repere de piata, astfel ca luand in calcul doar o parte a activelor din portofoliu, se obtine o valoare de minim 4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels