Eveniment

Fondurile de pensii, investiţii mai mari în titluri de stat

20.10.2010, 23:45 17

Administratorii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III)vor pu­tea să depăşească, în următorii doi ani, li­mita deinvestiţii pentru titlurile de stat, de la un milion la treimilioane de lei, potrivit unei modificări a unei nor­me aprobate deautoritatea de regle­mentare în domeniu (CSSPP).

"Scopul actului normativ aprobat mier­curi este de a veni însprijinul fon­du­rilor care se pot confrunta cu difi­cultăţi înprocesul de diversificare a por­tofoliilor de investiţii încondiţiile unui volum redus al activelor. Modi­fi­cările vorcontribui la crearea unui me­diu propice dezvoltării fondurilor depen­sii, prin acumularea lichidităţilor nece­sare etapei de începuta sistemului de pensii private, în condiţii de costuri re­duse cuinvestiţiile", a anunţat CSSPP.
Ulterior depăşirii pragului de trei mi­lioane de lei active sau aperioadei limită impuse de normă, fondurile de pensii facultativeîşi vor putea diversifica portofoliile în condiţii de siguranţăsporită, conform prevederilor legale în vigoare.

Potrivit legislaţiei, un administrator poate investi în titluri destat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise destate membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului EconomicEuropean într-un procent mai mare de 70% din valoarea totală aactivelor fondului.
Administratorii de fonduri de pen­sii facultative care decid săaplice pre­vederile normei au obligaţia de a in­for­maparticipanţii cu privire la de­cizia lua­tă, aceasta fiind postatăpe site-ul ad­ministratorului pe toată perioada de apli­care aprevederilor prezentei norme.
Totodată se elimină obligativitatea de a supune avizării Comisieide Su­pra­veghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)modificarea prospec­tului schemei de pensii facultative ca urmare adeciziei luate.

Norma pentru modificarea şi com­pletarea Normei 26/2007 privindmodi­fi­carea temporară a procentului maxim care poate fi investitîn fiecare cate­go­rie de active ale fondurilor de pensiifacul­tative, elaborată pentru aplicarea Legii 204/2006 privindpensiile facul­tative, va fi transmisă spre publicare înMo­ni­torul Ofi­cial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO