Eveniment

Fondurile de private equity trebuie sa invete ca banii trebuie munciti

Fondurile de private equity trebuie sa invete ca banii trebuie munciti
15.09.2009, 18:57 41

Fara creditele bancilor, tranzactiile de sute de milioane deeuro devin istorie pentru consultantii in fuziuni si achizitii, intimp ce fondurile de private equity trebuie sa munceasca mai multsi sa scoata mai multi bani din buzunare pentru a-si finantainvestitiile.

"Este dificil sa avem activitate de M&A in absenta unorsabloane de crestere economica si fara acces la finantare. Cumleverage-ul (cresterea rentabilitatii in in-vestitii prinutilizarea banilor imprumutati - n.red.) a iesit din peisaj,investitorii va trebui sa munceasca mai mult si sa contribuie cumai mult capital propriu in finantarea tranzactiilor", spune IoanaFilipescu, managing director la banca de investitii RaiffeisenInvestment Romania.

Valoareapietei de fuziuni si achizitii (M&A) a atins 1,1 mld. euro inprimele opt luni ale acestui an, mai putin cu 75% fata de acelasiinterval al anului trecut. Dupa o scadere de 16% pana la valoareade 5,5 mld. euro, prabusirea pietei va accelera anul acesta pana lao valoare de 2 mld. euro si un minus de peste 60%.

Cel mai adesea, pretentiile ridicate ale antreprenorilor localiau fost invocate de fondurile de private equity drept piedici incalea semnarii unei tranzactii. "Asteptarile antreprenorilor suntacolo unde trebuie sa fie. Fondurile de private equity trebuie sainvete ca banii trebuie munciti. De partea consultantilor, scadereapietei de fuziuni si achizitii ar trebui sa aduca mai multaimplicare in tranzactii", a adaugat Filipescu.

Pe de alta parte, scaderea valorii tranzactiilor de anul acestava injumatati veniturile firmelor de consultanta. Potrivitestimarilor ZF, la un comision de succes cuprins intre 1 si 5% dinvaloarea tranzactiei, firmele de consultanta au incasat anul trecutvenituri totale cuprinse intre 55 si 275 mil. euro. Anul acesta,veniturile totale vor scadea pana la 20 - 100 mil. euro. Peste 200de profesionisti ofera consultanta pe piata de fuziuni siachizitii.

Doar 12% din cele 100 de tranzactii de anul acesta au fostincheiate de fondurile de private equity, piata fiind dominata deinvestitorii strategici. In 2009, fondurile

s-au indreptat spre tranzactii de mici dimensiuni, de pana la10-20 mil. euro si spre companiile din portofoliu, ele insele pusein pericol de noile conditii din piata.

"Fondurile de private equity sunt dependente de accesul la baniieftini. Cresterea ponderii capitalului propriu intr-o investitieare efectul de a reduce rata de profit a fondului, astfel caemisiunea de obligatiuni ar putea fi o solutie de finantare pentrufondurile de private equity in actualele conditii", spune JakubKorinek, director de investitii la fondul de investitii PentaInvestments.

Fondul ceh Penta Investments, care a achizitionat producatorulde echipamente pentru industria aviatica Aero Vodochody, esteinteresat sa investeasca pe piata locala, analizand in prezent maimulte oportunitati. "Poate vom incheia o tranzactie pe piataromaneasca, in valoare de o singura cifra, pana la finele anului",adauga Korinek. Distantele mari dintre asteptarile vanzatorilor sicele ale cumparatorilor in privinta valorii unei companii aucontribuit, de asemenea, la contractia pietei de fuziuni siachizitii anul acesta. Mai exact, scaderea multiplilor de evaluarea companiilor a fost adancita de ingustarea profituriloroperationale si a perspectivelor de viitor.

"Este nevoie de un pod intre spatiul care separa asteptarilevanzatorilor de cele ale cumparatorilor pentru ca piata sa isirevina", spune Gabriel Klarsfeld, partener la firma de avocaturaWolf Theiss.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO