Eveniment

Fostul presedinte al BRS despre Vintu: Un stapan cu relatii foarte sus-puse

13.01.2006, 22:42 49

Fostul presedinte al Bancii Romane de Scont (BRS) Teodor Nicolaescu (foto) - cercetat intr-un dosar privind fraudarea institutiei - a fost audiat ieri in cazul Fondului National de Acumulare (FNA), prilej cu care l-a caracterizat pe Sorin Ovidiu Vintu ca pe un om cu relatii sus-puse.

Teodor Nicolaescu - actionar fondator la SOV Invest si fost director general al Gelsor - a fost audiat in calitate de martor, de instanta Tribunalului Bucuresti. In fata instantei, Nicolaescu l-a caracterizat pe Vintu ca pe o persoana cu relatii foarte sus-puse si ca pe "un stapan" ale carui decizii nu puteau fi incalcate de nimeni din grupul de firme Gelsor.

"Vintu are prieteni de nadejde foarte sus-pusi, adica cei doi directori ai SRI si SIE, actualul presedinte al Senatului, ofiteri superiori de politie, care il vizitau si nu pentru ancheta, oameni de afaceri. Am indoieli ca Ioana Maria Vlas ar fi putut declansa un scandal privind situatia FNA, inainte de prabusirea lui. Probabil ca ar fi fost trimisa in exil, iar sesizarea ei ar fi fost blocata de oamenii lui Vintu. Sorin Ovidiu Vintu ar fi scapat", a declarat Nicolaescu, in fata instantei.

Fostul presedinte al BRS a mai declarat ca, in situatia in care Ioana Maria Vlas ar fi realizat situatia dezastruoasa a Fondului si ar fi sesizat procurorii sau Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, consecintele ar fi fost negative din toate punctele de vedere. Potrivit lui Nicolaescu, fondurile ar fi cazut, situatia financiara ar fi fost dezastruoasa, iar Ioana Maria Vlas ar fi fost arestata.

"Nu stiu sa i se fi opus cineva din grupul Gelsor lui Vintu. Avea grija ca cine pleca sa nu-si mai gaseasca de lucru in alta parte, iar in situatia in care isi gasea, ramanea tot omul lui Vintu", a mai declarat Nicolaescu.

Totodata, Nicolaescu a spus ca toate actele semnate de el au fost legale.

Avand in vedere aceste declaratii, avocatii celorlalte parti au cerut reaudierea lui Vintu, dar instanta a decis ca, pentru a se lua o asemenea masura, trebuie sa se tina cont si de alte declaratii.

Teodor Nicolaescu este cercetat in legatura cu frauda BRS, estimata la valoarea de aproximativ 19,2 milioane de dolari.

Arestat in decembrie 2001, el a fost eliberat in iulie 2003, dosarul fiind la finalul cercetarilor.

Totodata, Parchetul instantei supreme anunta in urma cu un an ca a declansat urmarirea penala impotriva lui Teodor Nicolaescu si a presedintelui Dramiral Group, Mihai Iacob pentru ca ar fi pagubit compania Rafo Onesti cu 135 de miliarde de lei.

In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cauza - este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fondul National de Acumulare, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei.

De asemenea, Vlas este acuzata ca, in perioada 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, in mod repetat, in vederea inducerii in eroare a investitorilor FNA, ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat CNVM si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.

Pentru aceasta fapta, Vlas risca o pedeapsa cu pana la 20 de ani de inchisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO