Eveniment

Franks a stat peste 6 ore la BNR pentru a discuta despre reluarea creşterii economice

Franks a stat peste 6 ore la BNR pentru a discuta despre reluarea creşterii economice
26.07.2010, 23:16 16

"Ne vom întâlni cu guvernatorul BNR pentru a discuta desprepolitica monetară, creşterea economică, politica fiscală şisectorul financiar", a spus Franks înainte de întâlnirea cu MugurIsărescu.
La precedentele vizite, Franks invoca drept tematică de discuţii laBNR numai chestiunile de politică monetară şi de soliditate asistemului bancar, menţionarea unor subiecte precum creştereaeconomică şi politica fiscală fiind o premieră.
Mai mult, oficialul Fondului a spus că principala provocare va fiinversarea trendului economic astfel încât România să revină pecreştere după doi ani consecutivi de recesiune. Este posibil caprelungirea discuţiilor de la BNR până spre seară să fi avut dreptcauză inclusiv abordările diferite în chestiunea creşteriieconomice, banca centrală insistând în ultima perioadă penecesitatea adâncirii reformelor înainte de a fi stimulată reluareacreşterii. La precedentele vizite discuţiile de la BNR erau celemai scurte, centrul de greutate al negocierilor fiind laFinanţe.
Şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, estimează căeconomia îşi va relua creşterea anul viitor, iar în 2012-2013 chiarva fi atins potenţialul de creştere a PIB.
BERD şi majoritatea băncilor locale au aşteptări mai pesimiste şişi-au revizuit recent prognozele, estimând o scădere a economiei cu3% în acest an, în timp ce prognoza FMI ar urma să fie în jur de-1,5%, iar pentru 2011 va indica o creştere uşoară.
Discuţiile lui Franks de la BNR au început în corpul de clădire încare funcţionează Direcţia de Supraveghere, condusă de NicolaeCinteză, fiind abordate probabil chestiuni legate de soliditateasistemului bancar şi de evoluţia indicatorilor de profitabilitate,în condiţiile în care la nivelul lunii mai băncile au cumulat dinnou pierderi.
Apoi, la întâlnirea cu guvernatorul a participat şi Bogdan Drăgoi,secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ministrul SebastianVlădescu nefiind prezent, deşi Franks a invocat şi politica fiscalăprintre subiectele avute în vedere. Întrebat despre o eventualăflexibilitate în ceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar pentruanul acesta, de 6,8% din PIB, reprezentantul FMI a spus că esteprematur să facă comentarii, echipa Fondului analizând datele cuexperţii din Ministerul Finanţelor. De altfel, una dintre temeleprincipale ale vizitei FMI este rectificarea bugetului, care arurma să ţină cont de noile prognoze macroeconomice, putând duceastfel şi la o modificare a ţintei de deficit.
În privinţa reformelor structurale realizate în ultimele luni,Franks a spus că există unele reforme care au mers foarte bine, darsunt şi domenii în care reforma trebuie accelerată. "S-auînregistrat progrese considerabile în unele domenii. Însă esteadevărat că trebuie continuat cu reforma pensiilor, de exemplu,întârziată cu câteva luni. Ar trebui gră bită şi implementarealegii salarizării unice. Per ansamblu, însă, s-au realizat progresesem nificative în ultimele luni", a afirmat Franks. El nu s-aarătat îngrijorat de înlocuirea măsurii de reducere a pensiilor cumajorarea TVA - de fapt FMI chiar a pledat de la început pentruaceastă măsură în ciuda opoziţiei vehemente a BNR, care a pledatpentru tăierea pensiilor şi a salariilor - susţinând că ambelemăsuri au avantaje şi dezavantaje.
În ceea ce priveşte riscul ca în România să apară o situaţiecomparabilă cu cea din Ungaria, unde măsurile de austeritate nu aufost agreate apărând divergenţe în relaţiile cu Fondul, Franks aspus că nu vede niciun pericol. El a declarat că se aşteaptă săaibă 10 zile "productive", misiunea FMI urmând să se încheie pe 4august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO