• Leu / EUR4.9491
  • Leu / GBP5.6256
  • Leu / USD4.5463
Eveniment

Franţa şi Germania reînnoiesc o alianţă tensionată pe fondul războiului din Ucraina

Franţa şi Germania reînnoiesc o alianţă tensionată pe fondul războiului din Ucraina

Autor: Andreea Tobias

22.01.2023, 17:00 440

Franţa şi Germania încearcă să treacă peste diferenţele evidenţiate de războiul din Ucraina, sărbătorind în acelaşi timp prietenia de zeci de ani printr-o zi de ceremonii şi discuţii duminică despre securitatea Europei, energie şi alte provocări.

Întregul cabinet al Germaniei se află la Paris pentru întâlniri comune, iar 300 de legislatori din ambele ţări se reunesc la Universitatea Sorbona.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor superviza două runde de discuţii la Palatul Elysee, concentrându-se mai întâi asupra politicii energetice şi economice, iar apoi asupra apărării, relatează Associated Press.

"Să ne folosim prietenia inseparabilă (...) pentru a modela prezentul şi viitorul continentului nostru, împreună cu partenerii noştri europeni", a declarat Scholz în cadrul ceremoniei de la Sorbona.

După invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, proiectul european de pace se află într-un "punct de cotitură", a spus el.

"Imperialismul lui Putin nu va învinge. ... Nu vom permite ca Europa să se întoarcă la o perioadă în care violenţa a înlocuit politica, iar continentul nostru a fost sfâşiat de ură şi rivalităţi naţionale".

Macron a adăugat: "Sprijinul nostru de nezdruncinat pentru poporul ucrainean va continua în toate domeniile".

Războiul a scos la iveală diferenţele de strategie dintre cele două ţări, în special în cadrul discuţiilor europene privind modul de abordare a crizei energetice şi a inflaţiei, precum şi în ceea ce priveşte viitoarele investiţii militare.

Macron a făcut apel la "un nou model energetic" în UE, bazat pe diversificarea aprovizionării şi pe încurajarea producţiei de energie fără emisii de carbon.

În afară de Ucraina, o prioritate principală a reuniunii este elaborarea răspunsului Europei la subvenţiile acordate producătorilor americani de automobile electrice şi altor întreprinderi în cadrul Legii de reducere a inflaţiei a administraţiei Biden, potrivit unor înalţi oficiali francezi şi germani.

Franţa doreşte ca Europa să contracareze ceea ce consideră a fi o măsură nedreaptă din partea Washingtonului. Parisul face presiuni pentru ca UE să relaxeze normele privind subvenţiile de stat pentru a accelera alocarea acestora, să simplifice sprijinul acordat de bloc pentru investiţii şi să creeze un fond suveran al UE pentru a stimula industriile ecologice. Cu toate acestea, Berlinul avertizează împotriva protecţionismului.

Reuniunile guvernamentale franco-germane au loc, de obicei, cel puţin o dată pe an. Ultima a avut loc în mai 2021 prin videoconferinţă, din cauza pandemiei COVID-19.

Întâlnirea de duminică este prima întâlnire în persoană din 2019. Iniţial, aceasta a fost programată pentru luna octombrie, dar a fost amânată pe fondul divergenţelor pe teme precum energia, apărarea şi economia.

Oficialii marchează cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysee, semnat de preşedintele francez şi liderul rezistenţei anti-naziste din timpul războiului, Charles de Gaulle, şi de cancelarul vest-german Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963.

Berlinul şi Parisul au o istorie de zeci de ani de „iritări” bilaterale şi dispute europene care coexistă cu prietenia şi cooperarea dintre cele două ţări.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9491
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9485
Azi: 4.5463
Diferență: -0,18
Ieri: 4.5545
Azi: 5.6256
Diferență: 0,0302
Ieri: 5.6239
Azi: 4.9573
Diferență: -0,3077
Ieri: 4.9726