Eveniment

Fraude cu bani U.E. la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ; 20 de firme cercetate

Autor: Mediafax

13.06.2016, 12:38 465

Potrivit DNA, "în perioada 2010 – 2012, inculpaţii Astanei Ciprian, director adjunct al Oficiului judeţean de Plăţi pentru dezvoltare Rurală şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamţ (în prezent Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ), Bălău Radu, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL şi o altă persoană care controla holdingul TCE 3 BRAZI, au constituit un grup infracţional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene. (...) Scopul urmărit şi atins de grupare a fost obţinerea de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziţionarea de utilaje agricole), prin crearea de condiţii artificiale, cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar".

Anchetatorii susţin că sub coordonarea lui Radu Bălău, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL la data faptelor, au fost înfiinţate, prin intermediul unor persoane interpuse (toţi angajaţi ai societăţilor afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăţi comerciale, prin intermediul cărora inculpaţii au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziţionarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanţare în numele fiecărei firme nou înfiinţate.

Scopul a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R şi pentru îndeplinirea şi a celorlalte condiţii de finanţare: punctajul, îndeplinirea condiţiei de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activităţi similare în ultimii 3 ani.

"Punerea în practică a acestui mecanism infracţional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ (fost Oficiul judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian împreună cu Dobrovăţ Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria şi Butunoi Andreea–Valentina - funcţionari implicaţi în verificarea cererilor de finanţare/plată - nu au evidenţiat condiţiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari şi nu au sesizat neregulile de care au luat cunoştinţă în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanţare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată", se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii anticorupţie mai susţin că, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, Radu Bălău le-a dat Annei-Maria Lukacs şi Andreei Valentina Butunoi, experţi verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamţ câte 40.000 lei, în patru tranşe, pentru ca acestea să-şi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu.

Prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 de euro, suma reprezentând totalul plăţilor acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală celor 20 de societăţi comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO