Eveniment

Frigul aduce cu 60% mai mult gaz rusesc

Frigul aduce cu 60% mai mult gaz rusesc
08.02.2010, 23:06 15

Piata interna va consuma in iarna acestui an cu circa 60% maimulte gaze din Rusia, fie ca este vorba de cele importate inaceasta perioada, fie de cele care sunt extrase din depozitele deinmagazinare subterana, comparativ cu perioada decembrie 2008 -februarie 2009, potrivit datelor Agentiei Nationale de Reglementarein domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, pe plan local se va inregistra o crestere a consumuluide gaze naturale de circa 15% in cele trei luni de iarna din 2010comparativ cu anul trecut, in februarie, ponderea gazelor dinimport ajungand la circa 45% din consum fata de februarie anultrecut, cand ponderea acestora era de doar 22,5%. Temperaturileextrem de scazute au determinat cresterea consumului populatieiconcomitent cu sistarea pentru aproximativ o saptamana aalimentarii marilor consumatori industriali cu gaze din productiainterna.

Desi cresterea consumului de gaze din import in iarna acestuian, de la circa un miliard de metri cubi, cat a fost in cele treiluni de iarna din 2008-2009, la 1,6 miliarde de metri cubi, ar fiputut determina costuri mari, pretul gazelor din import este maimic comparativ cu cel de anul trecut.

Astfel, daca in perioada decembrie 2008-februarie 2009, pretulgazelor din import a fost cuprins intre 493 si 547 de dolari pe miade metri cubi, in ultima luna a anului trecut pretul gazelor dinimport era de 299 de dolari pe mia de metri cubi. In plus, dolarulamerican din perioada decembrie 2008-februarie 2009 era maiputernic comparativ cu cel din iarna acestui an, fiind evaluatchiar si la 3,34 lei, in timp ce acum dolarul american costa 3lei.

Tot potrivit datelor ANRE, anul trecut in Romania s-au consumat13,2 mld. metri cubi de gaze, in scadere cu 15% comparativ cu 2008,cel mai important factor al acestei scaderi fiind scadereaactivitatii mai multor companii mari consumatoare de gaze din cauzacrizei.

Rusii vin la Bucuresti

La sfarsitul acestei luni, o delegatie a gigantului rus Gazprom,unica sursa de import de gaze naturale pentru Romania, va veni laBucuresti pentru a se intalni cu reprezentanti ai Romgaz. Potrivitunor surse citate de Mediafax, intalnirea ar urma sa aiba loc injurul datei de 26 februarie, obiectivul fiind continuareadiscutiilor privind cooperarea in domeniul inmagazinarii subteranea gazelor. Romgaz si Gazprom au semnat, in iunie 2009, unmemorandum de infiintare a unei firme mixte pentru constructia dedepozite de gaze in Romania si investitii in productia energieielectrice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO