Eveniment

Fructele si legumele se vor scumpi cu pana la 50%

31.07.2007, 18:21 20

Piata legumelor si fructelor face parte dintre segmentele cele mai afectate de seceta, majoritatea produselor inregistrand cresteri de pret pe fondul productiei scazute.
"Din cauza temperaturilor ridicate, in acest moment productia este la 30% comparativ cu anul trecut. Pana la sfarsitul anului vom fi nevoiti sa crestem preturile cu 30% la rosii si cu 30% pana la 50% la celelalte produse", a declarat Luminita Vlad, directorul general al Leader International, una dintre cele mai mari companii producatoare si procesatoare de fructe si legume de pe plan local.
Pentru perioada imediat urmatoare, producatorii de legume si fructe estimeaza ca preturile vor intra pe un trend ascendent. De la 1 august vor fi operate majorari intre 10% si 20%.
Seceta va determina pierderi de aproximativ 40% din nivelul programat la productia de legume si de 10-15% la productia de fructe, potrivit estimarilor oficialilor patronatului Romconserv.
Media in productia de rosii si castraveti pe plan local este de peste 350 de tone pe an la hectar, recolta situandu-se in continuare sub nivelul multor tari occidentale. De exemplu in Olanda productia anuala este de peste 700 de tone la hectar, la fel si in Israel.
Pe fondul materiei prime insuficiente si foarte scumpe pe plan local, fabricile de conserve deja si-au redus capacitatea de productie la 20-30% din capacitatea initiala.
In conditiile unei oferte scazute din partea producatorilor romani, pe piata vor creste importurile, care deja acopereau un procent semnificativ. Potrivit datelor Romconserv, circa 70-75% din consumul intern de legume proaspete este acoperit din productia locala, in timp ce la fructe doar 10-20% din consum este asigurat de recolta din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO