Eveniment

FT: Ucraina susţine că drone ruseşti s-au prăbuşit pe teritoriu românesc. Ministerul român al Apărării a "negat categoric" rapoartele

FT: Ucraina susţine că drone ruseşti s-au prăbuşit...
04.09.2023, 13:54 260

Ucraina a afirmat că cel puţin o dronă de atac rusă trasă peste noapte asupra unuia dintre porturile sale din delta Dunării s-a prăbuşit peste fluviu pe teritoriul României, membră a NATO, marcând o potenţială escaladare gravă a invaziei la scară largă a Moscovei asupra vecinului său, scrie FT. 

Presupusul incident a avut loc în timp ce forţele ruseşti au bombardat porturile ucrainene de pe Dunăre care se învecinează cu România pentru a doua noapte consecutiv, cele mai recente lovituri dintr-o campanie menită să sufoce capacitatea Kievului de a exporta cereale pe pieţele globale.

Ministerul român al Apărării a "negat categoric" rapoartele de luni. Doi oficiali ucraineni au declarat pentru Financial Times că nu este prima dată când are loc un astfel de incident, dar au refuzat să explice de ce Bucureştiul ar nega acest lucru.

Această evoluţie a ridicat miza cu câteva ore înainte ca preşedintele Vladimir Putin să se întâlnească cu omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan la Soci pentru discuţii privind reluarea unui acord negociat de ONU şi Ankara care permitea exporturile de cereale ucrainene prin porturile sale din Marea Neagră.

Într-o postare pe Facebook care a inclus o fotografie a presupusei explozii din România, Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a descris incidentul ca fiind "o altă confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO