Eveniment

GE a pus ochii si pe reactoarele 3 si 4 dupa ce a semnat un contract de 146 mil. $ pentru centrala de la Cernavoda

19.01.2010, 23:17 27

Gigantul industrial american General Electric (GE), companiecare in ultimul an s-a remarcat pe piata locala prin contracte desute de milioane de euro pentru industria energetica, spune ca esteinteresata de o colaborare si pentru constructia reactoarelor 3 si4 de la Cernavoda. Anuntul vine dupa ce compania semnat ieri uncontract de 146 mil. dolari pentru intretinerea unitatilor nucleare1 si 2 pentru urmatorii opt ani.

"Speram ca General Electric va avea oportunitatea de a participala constructia reactoarelor 3 si 4. Suntem interesati sa aducem maimulta tehnologie americana in Romania", a declarat Mark Gitenstein,ambasadorul SUA la Bucuresti. Potrivit reprezentantilor GE, grupulnu va contribui financiar la acest proiect, fiind interesat deposibilitatea livrarii de echipamente pentru cele doua reactoarenoi care vor fi construite pe platforma de la Cernavoda si care voravea o valoare de 4 miliarde de euro.

"Noi nu investim in capacitati proprii de productie a energiei,ci ne pozitionam ca un furnizor de echipamente si de serviciipentru astfel de proiecte", a explicat Carmen Neagu, regionexecutive pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova al GEEnergy.

GE a semnat ieri un contract cu o valoare maxima de 146 demilioane de dolari pentru livrarea serviciilor de intretinere si dereparatii pentru reactoarele 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda.Semnarea acestui contract vine in contextul in care in ultimii aniamericanii de la GE s-au impus pe piata locala ca fiind unul dintreprincipalii furnizori de echipamente pentru proiectele de miliardede euro din industria energetica.

Astfel, GE a castigat ambele licitatii pentru livrarea deturbine eoliene catre cehii de la CEZ care vor construi un parc de600 MW in doua comune dobrogene. In total, GE va livra pentru acestproiect 240 de turbine, valoarea totala a contractului fiind depeste 700 de milioane de euro, potrivit datelor companiei sisurselor din piata. Tot GE a fost castigatorul unei licitatiiorganizate de Petrom, cea mai mare companie locala, careintentioneaza sa construiasca o centrala pe gaze de 860 MW invaloare de 500 de milioane de euro. Potrivit datelor GE, valoareacontractului cu Petrom a fost de 215 milioane de euro.

In ceea ce priveste dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de laCernavoda, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat caacest proiect nu va avea nicio problema in ceea ce privesteatragerea finantarilor, fiind una dintre cele mai atractiveinvestitii de acest gen din Europa.

"Lucrarile sunt in grafic, asteptam aprobarea din parteaComisiei Europene. De altfel, o delegatie din partea comisiei vaefectua o vizita la Cernavoda in februarie-martie", a spusVideanu.

Ministrul a mai spus ca-si doreste urgentarea tuturorproiectelor de interconectare din care face parte si Romania astfelincat piata locala sa devina "o poarta de intrare pentru resurseledin zona caspica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO