• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Germania arde toate podurile cu Rusia lui Putin. Cancelarul Olaf Scholz: Este de neconceput revenirea la orice relaţie normală cu Rusia agresivă şi imperialistă

Germania arde toate podurile cu Rusia lui Putin. Cancelarul Olaf Scholz: Este de neconceput revenirea la orice relaţie normală cu Rusia agresivă şi imperialistă

Autor: Ştefan Stan

23.06.2022, 10:07 4347

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus revenirea la orice fel de relaţie normală cu Rusia în urma războiului de agresiune împotriva Ucrainei, în timp ce a folosit o declaraţie în Bundestag pentru a reitera sprijinul Berlinului pentru Kiev, scrie FT. 

"Parteneriatul ... cu Rusia agresivă şi imperialistă a lui Putin este de neconceput în viitorul apropiat", a declarat el în faţa deputaţilor.

El a vorbit la doar câteva zile după ce unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, Jens Plötner, a făcut valuri sugerând că mass-media ar trebui să se concentreze mai mult pe viitoarea relaţie a Germaniei cu Rusia decât pe aprovizionarea Ucrainei cu armament greu.

Scholz nu a comentat comentariile lui Plötner, dar a minimalizat perspectivele de a reveni vreodată la tipul de relaţie pe care Germania o avea cu Rusia înainte ca preşedintele Vladimir Putin să-şi trimită trupele în Ucraina în februarie.

Cu toate acestea, NATO nu ar trebui să revoce Actul fondator Nato-Rusia din 1997, care reglementează relaţiile dintre Moscova şi alianţa militară occidentală, a continuat el, spunând că acest lucru ar face "jocul lui Putin şi al propagandei sale".

Cancelarul a declarat că actul fondator a consacrat principii - cum ar fi respectarea frontierelor, suveranitatea statelor independente şi renunţarea la violenţă - pe care Putin le-a încălcat.

În declaraţia făcută înaintea summitului UE de săptămâna aceasta de la Bruxelles, a summitului G7 de la sfârşitul săptămânii din Bavaria şi a summitului NATO de săptămâna viitoare de la Madrid, Scholz a cerut un nou "plan Marshall" pentru Ucraina pentru a ajuta la reconstrucţia postbelică a acesteia.

Scholz a declarat că imaginile pe care le-a văzut în timpul călătoriei sale la Kiev la începutul acestei luni i-au amintit de imaginile oraşelor germane distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. "Şi, la fel ca Europa distrusă de război atunci, şi Ucraina are nevoie acum de un plan Marshall pentru reconstrucţia sa", a spus el.

Consilierul de politică externă Plötner a declanşat în această săptămână o reacţie furioasă din partea criticilor politici, dar şi a aliaţilor, după ce a declarat că discuţia despre ajutorul acordat Ucrainei a fost condusă de o "febrilitate care ratează problemele importante".


 

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026