Eveniment

GFG spune ca poate obtine finantari de 200 mil. $ pentru firmele romanesti

29.04.2003, 00:00 16

Reprezentantii societatii de brokeraj Global Frontier Group (GFG) sustin ca vor obtine, in acest an, finantari cu garantii ale Eximbank SUA in suma de 200 de milioane de dolari pentru firmele din Romania.
"Pana in prezent, am primit aplicatii pentru finantari in suma de 20 de milioane de dolari. In Europa Centrala si de Sud-Est, societatea noastra are o expunere de doua miliarde de dolari", a declarat, vineri, Andrew Harvey, presedintele GFG.
Ele a aratat ca GFG este o companie sustinuta de fonduri de pensii din SUA. In Romania, compania este reprezentata de Diperia Finance Grup, societate care va asigura coordonarea activitatilor din Europa de Est.
Liviu Mandler, presedintele Diperia, a adaugat ca firma este interesata si de piata creditului ipotecar din Romania. Strategia societatii va viza, pentru inceput, o colaborare cu firme mari de constructii de la care sa preia ipotecile.
"Creditele pe care le pot obtine cei de la GFG au o dobanda cu 2-3 puncte procentuale peste LIBOR (rata medie a dobanzii pe piata londoneza). Suntem in discutii cu mai multe banci din Romania pentru a realiza transferurile catre firmele romanesti. Avem in vedere banci cu retea teritoriala extinsa", a mai spus Mandler, fost presedinte la Banca Dacia Felix.
Potrivit acestuia, schema de finantare presupune intocmirea documentatiei de catre Dipera, pentru acest serviciu fiind perceputa o suma fixa. Proiectul de finantare este preluat de GFG care solicita o garantie din partea Eximbank SUA, reprezentand cel putin 50% din valoarea investitiei.
"Este posibil ca Eximbank sa solicite ca o parte din echipamente sau produse din cadrul proiectului sa fie achizitionate din America", a spus Mandler.
Banii vor fi obtinuti de la banci din Statele Unite, cu o dobanda redusa, avand in vedere garantiile guvernamentale. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO