Eveniment

Gheorghe Barbu spune ca pe piata muncii vor intra 300-500 de mii de straini

14.09.2007, 18:12 20

Presedintele Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a atras atentia ieri, la intalnirea pe care a avut-o cu membri ai comisiei similare a Parlamentului European, asupra crizei fortei de munca in Romania din cauza migratiei catre tarile europene.
Barbu a precizat, dupa intalnire, ca, potrivit unor date neoficiale, doua milioane de romani migreaza in alte tari pentru a lucra acolo si din acest motiv a aparut o criza pe piata romaneasca, ceea ce va duce ca, in cativa ani, sa fie adusi straini sa munceasca in Romania.
"Am vorbit de o criza a fortei de munca pe piata romaneasca. Cred ca in urmatorii ani, pe piata romaneasca vor intra straini, nu am spus europeni, aproximativ 300.000 - 500.000", a aratat Barbu, fost ministru al muncii.
El a spus ca principalul motiv pentru care romanii pleaca sa lucreze in strainatate este cel al salariilor scazute din tara. "S-au facut estimari de genul daca s-ar castiga 60% din media europeana in Romania nu ar mai exista astfel de plecari", a precizat Barbu, referindu-se la discutiile avute cu membri ai Comisiei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European.
El le-a explicat parlamentarilor europeni ca, in opinia sa, in aceste conditii, Romania nu va mai putea mentine trend-ul economic pe care il are.
Gheorghe Barbu a spus ca la aceasta intalnire a exprimat nemultumirile partii romane in legatura cu faptul ca unele tari inchid piata muncii pentru romani, nominalizand in acest sens Marea Britanie si Irlanda.
"Unul dintre delegati era englez si a spus ca nici el nu a fost de acord", a adaugat Barbu.
Fostul ministru a mai spus ca parlamentarii europeni au fost interesati de pozitia Romaniei in legatura cu directiva privind flexibilitatea timpului de lucru, care se afla in dezbatere la Comisia Europeana, dar si cu securitatea muncii si sistemul de munca temporara.
Gheorghe Barbu a spus ca le-a transmis delegatilor europeni ca Romania este avansata din punct de vedere al flexibilitatii programului de lucru, ca sistemul de munca temporara se aplica foarte putin si ca parlamentarii romani si Guvernul sunt preocupati de securitatea in munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO