Eveniment

Ghetea: Am putea avea o crestere de 5% a PIB anul viitor

29.10.2008, 20:23 22

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, estimeaza ca Romania va inregistra anul viitor o crestere economica de 5% si ca efectele crizei economice si financiare vor fi atenuate de masurile Bancii Nationale.

Ghetea a declarat la Cluj-Napoca, in cadrul conferintei "Probleme juridice in domeniul bancar", desfasurata la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB), ca "rezervele si masurile BNR vor proteja sistemul bancar romanesc".
"In afara rezervelor de la BNR, exista indicii clare ca Romania poate sa evolueze anul viitor cu o crestere economica de 5%, daca avem in vedere conditiile actuale, care inseamna o rezerva minima obligatorie suficient de buna. Rezervele si masurile BNR vor proteja sistemul bancar romanesc. Sa nu uitam ca exista si angajamentul UE de a sprijini orice stat membru care ar avea probleme in domeniul bancar", a spus Radu Ghetea.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca banca centrala prognozeaza pentru anul viitor un nivel al cresterii economice de 4,6%, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza si-a revizuit in scadere estimarea de crestere economica in 2009, de la 6,5% la 6%.
Pentru acest an, estimarile oficiale dar si ale analistilor indica un avans al PIB in jur de 9%.
"In aceste conditii, cred ca Romania poate sa se gandeasca la o crestere economica, nu la nivelul ultimului an, de 9%, dar daca avem in vedere un 5%, este un procent realist. Am in vedere faptul ca este o expunere controlata a bancilor pe ceea ce a generat criza mondiala, si anume creditele ipotecare. Suntem foarte bine acoperiti, avem circa 5 miliarde de euro credite ipotecare si 20 de miliarde de euro credite de consum, unde ar putea aparea neperformanta", a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
 
ARB: Executorii bancari, mai eficienti decat cei judecatoresti
ARB sustine necesitatea pastrarii corpului executorilor bancari in cadrul Codului de procedura civila, in conditiile in care se vor putea recupera mai usor debitele de la diversi clienti. "S-a dovedit, in ultimii ani, ca acesti executori bancari pot contribui mai bine la recuperarea debitelor clientilor pe care bancile incearca sa le recupereze. Fara a-i supara pe executorii judecatoresti, eficienta executorilor bancari pentru recuperarea creantelor bancilor este mult mai mare. Un executor bancar intai incearca sa convinga clientul sa plateasca si apoi ajunge la faza de executare silita", a explicat Ghetea. El a mai spus ca la nivelul celor 40 de banci membre ale ARB ar activa aproximativ 400 de executori bancari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO