Eveniment

Ghidul pentru identificarea coronavirusului apărut în China. Tot ce trebuie să ştiţi despre noul virus şi cum se manifestă

Ghidul pentru identificarea coronavirusului apărut în China. Tot ce trebuie să ştiţi despre noul virus şi cum se manifestă

Autor: Departamentul Social

26.01.2020, 10:28 1115

Noul coronavirus care a apărut în China şi s-a răspândit în mai multe state se manifestă ca o gripă, prin tuse, nas care curge, febră, dureri de gât şi de cap, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC). Simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere.

Potrivit sursei citate, pacienţii infectaţi cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:

- febră ridicată

- nas care curge

- tuse

- dispnee (greutate în respiraţie)

- dureri de cap

- dureri de gât

- o stare generală de rău

- simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere

- la bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronaviruşii pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita

- în cazuri mai grave, poate duce la disfuncţii şi chiar cedări ale organelor

 

Ce este coronavirusul şi cum se transmite

- Virusul misterior din China a fost numit 2019-nCoV şi face parte din familia coronaviruşilor

- Coronaviruşii afectează de obicei animalele, inclusiv bovine, cămile, liliciei şi pisici

- Rareori coronaviruşii la animale pot infecta oamenii, iar apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS)

- Specialişitii au crezut iniţial că infectarea oamenilor cu noul virus din China a provenit de la animale. Mulţi pacienţi au spus că nu au fost expuşi la animale sau pieţe în care se vindeau produse de origine animală, astfel încât ipoteza fiind infirmată

- Încă nu este clar cât de uşor se răspândeşte noul coronavirus de la o persoană la alta

- În cazul MERS şi SARS răspândirea de la un om la altul s-a făcut prin expunere directă

 

Prevenire

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă România au oferit sfaturi oamenilor pentru a reduce riscul de infecţie cu virusul din China.

„Redu riscul de infecţie cu coronavirus:

- Curăţă mâinile cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool.

- Acoperă-ţi nasul şi gura cu un şerveţel sau cu pliul cotului când tuşeşti şi strănuţi.

- Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.

- Găteşte bine carnea şi ouăle.

- Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice şi domestice)”, a recomandat Serviciului de Ambulanţă România, pe Facebook.

În context, directorul Institutului de Boli Infecţioase Adrian Streinu Cercel a declarat că 20% din testele de gripă sunt fals negative.

El a adăugat că există un medicament, Oseltamivir, care atenuează simptomele gripei în 24 de ore, însă a precizat că unii medicii sunt reticenţi în prescrierea lui şi nu înţelege de ce.

Acesta a mai spus că în prezent, este „o modă”, iar oamenii vin la spital să face teste gripale „dimineaţa, la prânz şi seara”.

Cercel a explicat că, în cazul în care ai dureri de cap, febră de 39 - 40 şi te dor muşchii, nu ai nevoie de niciun test care să îţi arate că ai gripă. Specialistul a precizat că în astfel de situaţii trebuie să te izolezi, să stai în casă şi să îi comunici simptomele medicului de familie.

 

Tratamentul

Nu există până acum un tratament specific recomandat pentru infecţia noul coronavirus 2019-nCoV, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Persoanele infectate ar trebui să primească asistenţă medicală pentru tratarea simptomelor. Pentru cazurile mai grave, tratamentul ar trebui să asigure funcţionarea organelor vitale. Oamenii care cred că ar fi putut fi expuşi la noul virus din China trebuie să apeleze imediat la medic.

Până la momentul transmiterii acestei ştiri, sunt peste 2.000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanţul deceselor a ajuns la 56, potrivit unor date făcute publice duminică, informează Reuters.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: