Eveniment

Ghizdeanu: Deficitul de forta de munca va ajunge la 400.000 de persoane in 2013

13.05.2008, 19:28 24

Deficitul de forta de munca din Romania ar putea ajunge la 400.000 de persoane in 2013, desi se va inregistra o incetinire a migratiei, a declarat ieri Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.
Seful Prognozei a spus ca sunt sub doua milioane de cetateni romani, din populatia activa, aflati in strainatate si se estimeaza ca desi in 2013 se va inregistra o incetinire a migratiei, deficitul de forta de munca va ajunge la aproximativ 400.000 de persoane.
Incetinirea emigrarii se va datora, pe de o parte, cresterii economice din Romania, care face ca multe activitati sa aduca venituri apropiate celor din UE si preocuparii tarilor dezvoltate de a externaliza activitatile.
"Tot mai multe tari prefera, in locul importului de specialisti, exportul de activitati", a declarat Ghizdeanu, care a participat ieri la o dezbatere nationala pe tema migratiei.
Din evaluarea fortei de munca aflate pe piata unica europeana, realizata de Comisia Nationala de Prognoza, a reiesit ca exista trei categorii de populatie activa aflate in Europa, respectiv cei care sunt plecati oficial, cu contracte, circa 250.000, cei care merg pentru perioade mai mari de un an dar pe cont propriu, in jur de 700.000, si cei care pleaca pentru perioade de timp mai mici de un an, aproximativ 700.000 - 800.000 de persoane.
Potrivit presedintelui CNP, banii trimisi in cursul anului trecut in tara de catre romanii care muncesc in strainatate au reprezentat 7,5 la suta din Produsul Intern Brut.
La randul sau, ministrul muncii Paul Pacuraru a declarat ca Romania nu se confrunta in acest moment cu o criza a fortei de munca, insa acest lucru ar putea sa ne afecteze in urmatorii ani, mai ales ca acesta este primul an in care deficitul de populatie din 1990 va incepe sa "bata" in piata fortei de munca.
Pacuraru a precizat ca in momentul de fata doar se prefigureaza o criza de forta de munca, Romania nefiind intr-o criza propriu-zisa.
"Exista insa riscul de ajunge acolo in conditiile in care intra pe piata fortei de munca deficitul demografic. Este primul an in care deficitul de populatie din 1990 va incepe sa bata in piata fortei de munca si opinia mea este ca in urmatorii cinci - sapte ani vom putea vorbi de o criza propriu-zisa. Deficitul demografic va accentua an de an deficitul de forta de munca", a adaugat Pacuraru.
Demnitarul considera ca pentru cresterea ratei de ocupare sunt necesare proiecte concrete, iar angajatorii au obligatia "sa se duca din poarta in poarta, sa fie activi in mediul rural si sa faca centre de formare profesionala in comune". In opinia sa, in mediul rural sunt trei categorii de persoane care nu sunt ocupate, respectiv "segmentul tanar", care nu a apucat sa plece si sa se califice, cel provenit din restructurarea industriala si persoanele care nu au muncit niciodata.
"Veti gasi extrem de multi oameni calificati in toate meseriile, inca apti de munca, in mediul rural si nimeni nu-i aduce in circuitul activ. Nu suntem intr-o faza de criza acuta in care sa spunem ca suntem intr-un deficit", a spus Pacuraru.
In ceea ce priveste reducerea deficitului de forta de munca prin intoarcerea celor plecati la munca in strainatate, Pacuraru a declarat ca desi sunt inregistrate intoarceri, cifrele nu sunt spectaculoase pentru ca nu pot fi contabilizate.
In luna martie, Pacuraru declara in cadrul unui seminar ZF ca Romania are un deficit de pana la 100.000 de angajati, conform oficiilor de ocupare a fortei de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO