Eveniment

Greva la metrou s-ar putea muta în decembrie: Sindicaliştii de la metrou protestează în faţa Ministerului Transporturilor

Greva la metrou s-ar putea muta în decembrie:...

Autor: Departamentul Economic

23.11.2018, 11:54 316

„Protestul din faţa ministerului este o reacţie la ieşirile din presă ale ministrului Lucian Şova, care a incitat salariatii la întâi la conferinţa de presă din 7 noiembrie, şi aseară, la o televiziune, când a vorbit de salarii enorme, rupte de realitate” a declarat pentru MEDIAFAX Marian Artimon, secretar general al USLM.

Artimon spune că sindicaliştii aşteaptă să fie chemaţi la negocieri. Discuţiile nu au loc pentru că ministerul a schimbat Consiliul de Administraţie al Metrorex, care acordă mandat de negociere conducerii executive, aceasta fiind o procedură care durează câteva zile.

La cea mai recentă întâlnire cu conducerea Metrorex sindicaliştii şi-au redus solicitarea de majorare a salariilor de la 41% la 35%, iar în prezent aşteaptă să fie chemaţi la noi negocieri. „Din păcate ne aflăm şi în acest blocaj politic, legat de numirile miniştrilor”, a spus Artimon.

„Noi am suspendat greva generală, dar dacă nu reuşim să semnăm contractul colectiv de muncă, conflictul este deschis şi vom face toate demersurile pentru delanşarea grevei generale în perioada 10 – 15 decembrie”, a încheiat secretarul general al sindicatului.

În ieşirile sale publice ministrul Lucian Şova a vorbit despre o creştere a preţului călătoriei cu metroul, în condiţiile în care administraţia ar accepta majorările salariale cerute de sindicat, dar şi de niveluri ale salariilor de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici şi de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea, la care se adaugă o serie de beneficii. Salariile anunţate de ministru sunt brute.

Sindicatul a declanşat o grevă de avertisment pe 15 noiembrie, care a fost declarată nelegală de Tribunalul Bucureşti. La fel şi greva generală care era programată pentru 21 noiembrie.

Joi, 22 noiembrie, ministerul Lucian Şova şi-a înregistrat demisia la cabinetul premierului. Demersul lui Şova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici.

Iniţial, Lia Olguţa Vasilescu a fost nominalizată pentru a prelua conducerea Ministerului Transporturilor. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat însă, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că nu va lua o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO