Eveniment

Grila din legea salarizarii unice se schimba din nou

Grila din legea salarizarii unice se schimba din nou
27.08.2009, 18:46 714

Dupa aproape sase luni de la demararea proiectului legii unice a salarizarii angajatilor din sectorul de stat, sindicatele si membrii Guvernului nu au reusit sa puna la punct o varianta finala. Astfel, sindicalistii au cerut o noua modificare a proiectului astfel incat maximul coeficientilor de ierarhizare sa ajunga la 12, fata de 15, cati erau pana in prezent. Pana acum, coeficientii au fost redusi de mai multe ori, initial cu procente de pana la 40%, ulterior scaderile fiind cuprinse intre 15 si 25%.

Potrivit proiectului de lege, pentru fiecare functie din domeniul public se stabileste un coeficient, care este inmultit ulterior cu valoarea salariului minim pe economie, in prezent de 600 de lei.

„Noi am propus o reducere a coeficientilor cuprinsi in segmentul 8,1 si 15 astfel incat in aceasta zona coeficientul maxim sa fie 12. Acest lucru ar putea afecta aproximativ 7.000 de persoane care ocupa pozitii foarte inalte, cum ar fi presedintele tarii sau presedintele Curtii Constitutionale", explica Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. El a mai spus ca peste doua zile va exista o noua varianta a legii unice a salarizarii.

Ultima forma a proiectului legii salarizarii unice, facuta publica in urma cu doua zile, propunea un coeficient de ierarhizare de 11,90 pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ceea ce inseamna un salariu lunar de 7.140 de lei, daca luam in considerare salariul minim pe economie, care este in prezent de 600 de lei. De asemenea, seful Statului Major General urma sa castige de 10,35 ori salariul minim pe economie, in timp ce un colonel ar fi castigat intre 5,2 si 6,7 salarii minime pe economie.

In ceea ce priveste invatamantul superior de stat, un rector ar putea avea un venit cuprins intre 8,15 si 8,45 salarii minime, in timp ce un profesor universitar, care are peste 40 de ani, poate castiga 7,60 salarii minime

Potrivit actualului proiect de lege, pana in 2014, salariul minim ar trebui sa fie echivalentul a 50% din valoarea salariului mediu pe economie. Acest lucru inseamna ca anul viitor salariul minim ar putea ajunge la 705 lei, iar pana in 2015, la 1.100 de lei.

Cu toate acestea, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat recent ca o varianta mai realista ar fi ca salariul minim sa ajunga la 650 de lei in 2010, potrivit Mediafax.

Executivul intentioneaza sa se reuneasca, sambata, in sedinta speciala, pentru a discuta din nou despre proiectul de lege privind salarizarea unitara in sectorul bugetar, inainte sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului asupra acestui document, au declarat surse oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO