Eveniment

Guvernul caută disperat un investitor pentru Poştă care să injecteze cash în schimbul a 34% din acţiuni

Guvernul caută disperat un investitor pentru Poştă care să injecteze cash în schimbul a 34% din acţiuni

Poşta a ajuns sub administrare politică să piardă în ultimii doi ani 300 de milioane de lei

Autor: Mirabela Tiron

18.10.2011, 00:03 412

Pentru că a adus prin numirile politice de manageri Poşta Română în pragul unui dezastru financiar, Guvernul încearcă pe ultima sută de metri să atragă un investitor privat, care să vină cu cash pentru a susţine activitatea unei firme de stat care are monopol, dar care a ajuns în ultimii doi ani la pierderi de 300 milioane lei (71 mil. euro).

Într-un document guvernamental citat de Mediafax se arată că statul este dispus să cedeze unui investitor 34% din acţiunile pe care le are la compania de stat de servicii poştale printr-o majorare de capital. În prezent, Ministerul Comunicaţiilor deţine 75% din Poştă iar Fondul Proprietatea are 25%.

Poşta este compania aflată în plutonul primelor 10 firme de stat ca afaceri, cu un business de circa 328 mil. euro, dar care face parte şi din primele zece companii de stat cu pierderi, raportând la finele anului trecut un minus de aproape 29 mil. euro. În ultimii doi ani compania a avut pierderi cumulate de 300 mil. lei (71 mil. euro).

Deşi încă din 2006 compania a semnat un contract de consultanţă cu Roland Berger Strategy Consultants în vederea elaborării unei strategii de reorganizare, aparent aceasta nu a avut niciun efect pentru că nici înainte de criză şi nici în timpul crizei Poşta nu şi-a redus numărul de angajaţi şi nu a închis un număr semnificativ de agenţii din cele circa 7.000 deţinute. În şase ani, compania a schimbat 4 directori generali, iar unul dintre ei, Dan Mihai Toader, a fost pus sub învinuire de DNA într-un dosar referitor la asocierea Poştei cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Dacă în ultimii zece ani companiile private de pe piaţa de curierat şi-au majorat profiturile, operatorul de servicii poştale a trecut pe pierderi uriaşe, sub conducerea unor şefi numiţi de către miniştrii pedelişti (Gabriel Sandu şi Valerian Vreme). Numirile politice au adus contracte de milioane de euro pentru anumite firme în locul investiţiilor în centre de sortare sau sisteme informatice la Poştă.

În 2013 Poşta îşi va pierde monopolul pe piaţa serviciilor poştale, ceea ce va crea un mediu bun de intrare pe nişa Poştei pentru operatorii privaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO