Eveniment

Guvernul da drumul la cheltuieli pe ultima suta de metri

11.11.2005, 20:20 16

Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si sistemul de invatamant vor primi mai multi bani pentru ultimele luni ale anului, in timp ce Senatul, Ministerul Mediului si Ministerul Integrarii se vor alege cu reducerea unor cheltuieli fata de planificarea initiala a bugetului, potrivit proiectului de rectificare bugetara care urmeaza sa fie discutat astazi in sedinta de guvern.

Per total, noua viziune a Guvernului asupra bugetului inseamna un deficit de 1,1% din PIB (circa 900 de milioane de euro), fata de estimarile anterioare, care vizau un deficit bugetar de 0,8% din PIB pentru 2005.

Principalele modificari de cheltuieli se vor efectua de la bugetul de stat, iar suplimentarea fondurilor de care va beneficia sistemul educational se va opera in principal de la bugetele locale.

Cea mai mare parte a cheltuielilor de la bugetul de stat nu se va duce insa spre educatie, ci catre alocatii de incalzire a locuintei, pensii, ajutoare si alte indemnizatii. Guvernul va cheltui in plus pentru acestea peste 150 de milioane de euro. Invatamantul va primi de la bugetul de stat numai 9 milioane de euro, sanatatea - doar 22 de milioane de euro, iar cultura si sportul vor primi circa 10 mil. euro in plus.

Ministerul Economiei si Comertului va primi fonduri suplimentare pentru achizitia de vagoane, pentru Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare, decontarea facilitatilor si gratuitatior de transport si pentru refacerea infrastructurii rutiere si feroviare afectate de inundatii.

O alta beneficiara a cresterii sumelor alocate este Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru continuarea actiunii de identificare si inregistrare a animalelor actiune, ce poate activa clauza de salvgardare, precum si pentru cofinantarea proiectului de cunoastere si informare in agricultura.

Diminuarea resurselor bugetare se va realiza in cazul mai multor entitati printre care Senatul Romaniei, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Integrarii Europene si Serviciul de Informatii Externe.



Castiga la rectificare

Ministerul Muncii , Solidaritatii Sociale si Familiei

pentru plata ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, alocatiilor pentru copii si pensiilor agricultorilor.



Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta alimentelor

pentru programul de supraveghere, combatere si asanare a bolilor animale si a celor trasmisibile de la animale la om si de protectia mediului, pentru continuarea actiunii de identificare si inregistrare a animalelor, actiune ce poate activa clauza de salvgardare, precum si pentru cofinantarea proiectului de cunoastere si informare in agricultura.



Ministerul Economiei si Comertului

pentru achizitia de vagoane, pentru Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare, decontarea facilitatilor si gratuitatior de transport si pentru refacerea infrastructurii rutiere si feroviare afectate de inundatii.



Pierd la rectificare

Senatul Romaniei

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor

Secretariatul General al Guvernului

Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Integrarii

Serviciul de Informatii Externe



Modificarile propuse la capitolul cheltuieli

* Cheltuielile pentru autoritatile publice se majoreaza cu 44 mil. lei (12 mil. euro) din care: 67,2 mil. lei la cheltuieli de personale si 11,7 mil. lei la cheltuieli de capital si se diminueaza cu suma de 19,1 mil. lei la cheltuieli materiale si servicii, 0,6 mil. lei la subventii, 4,1 mil. lei la transferuri, 11,1 mil. lei la rambursari de credite.

* Cheltuielile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala se majoreaza cu 47,8 mil. lei (13,2 mil. euro) din care 110,3 mil. lei cheltuieli materiale, 34,2 mil. lei subventii, 41,1 mil. lei cheltuieli de capital si se diminueaza cu 18,4 mil. lei la cheltuieli de personal, 16,8 mil. lei transferuri si 102,6 mil. lei la rambursari de credite.

* Cheltuielile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala pe capitole de cheltuieli se majoreaza cu 121,1 mil. lei (33,6 mil. euro) la ordine publica si siguranta nationala si se diminueaza cu 73,3 mil. lei (20,3 mil. euro) la aparare nationala.

* Cheltuielile social-culturale se majoreaza cu 709,2 mil. lei (197 mil. euro) din care 122 mil. lei la cheltuieli materiale si servicii, 22,4 mil. lei la subventii, 597 mil. lei la transferuri si se diminueaza cu suma de 0,3 mil. lei la cheltuielile de personal, 14,3 mil. lei la cheltuieli de capital si 18,3 mil. lei rambursari de credite.

* Cheltuielile social-culturale pe capitole de cheltuieli se majoreaza cu 31,1 mil. lei (8,6 mil. euro) pentru invatamant, 78,7 mil. lei (21,8 mil. euro) pentru sanatate, 34,2 mil. lei (9,5 mil. euro) pentru cultura si actiuni privind activitatea sportiva si 565 mil. lei (157 mil. euro) pentru aistenta sociala.

* Sumele prevazute in bugetul Ministerului Sanatatii reprezentand "Transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate" se majoreaza cu 86,8 mil. lei (24 mil. euro).

n Cheltuielile pentru servicii si dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape se majoreaza cu 3,9 mil. lei (peste 1 mil. euro) din care 3 mil. lei la cheltuieli materiale 6,4 mil. lei la cheltuieli de capital, 9,3 mil. euro la rambursari credite si se diminueaza cu 3 mil. euro la cheltuielile de personal, 0,4 mil. lei la subventii si 11,4 mil. lei la transferuri.

* Cheltuielile pentru servicii si dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape, pe capitole, se majoreaza cu 16,4 mil. lei (4,5 mil. euro) pentru servicii si dezvoltare publica si locuinte si se diminueaza cu 13 mil. lei (3,6 mil. euro) pentru mediu si ape.

* Cheltuielile pentru actiuni economice se majoreaza cu 189 mil. lei (52,5 mil. euro) din care 14,9 mil. lei la cheltuielile de personal, 114,1 mil. lei la cheltuieli materiale, 169 mil. lei la subventii, 23,5 mil. lei la prime si 16 mil. lei la cheltuieli de capital si se diminueaza cu 112,2 mil. lei la trasnferuri, 36 mil. lei la rambursari credite.

* Cheltuielile pentru actiuni economice,

pe capitole de cheltuieli, se majoreaza cu 75,1 mil. lei (20 mil. euro) pentru industrie, 54,2 mil. lei (15 mil. euro) pentru agricultura si silvicultura, 31,8 mil. lei (8,8 mil. euro) pentru transporturi si comunicatii, 28,8 mil. lei (8 mil. euro) pentru alte actiuni economice.

* Cheltuielile pentru alte actiuni se diminueaza cu 45,8 mil. lei (12,7 mil. euro) din care 0,5 mil. lei la cheltuieli materiale, 46,9 mil. lei la transferuri, 1,7 mil. lei la cheltuieli de capital si 0,3 mil. lei la rambursari de credite si se majoreaza cu 2,5 mil. lei la cheltuielile de personal si 1,1 mil. lei la subventii.

* Cheltuielile pentru alte actiuni, pe capitole de cheltuieli, se diminueaza cu 23,2 mil. lei (6,4 mil. euro) pentru cercetare stiintifica si cu 20,6 mil. lei (5,7 mil. euro) pentru alte actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO