♦ Guvernul României cere scăderea preţului la alimentele de bază prin reducerea adaosului comercial al procesatorilor şi retailerilor ♦ Potrivit guvernului, procentul adaosului ar urma să fie fix şi raportat la costul de producţie, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte ♦ Economiştii spun că ideea este proastă şi poate conduce nu la scăderea inflaţiei, ci la majorarea ei.
Noul guvern, condus de socialistul Marcel Ciolacu, ar vrea ca această reglementare să fie făcută prin act normativ - astăzi este aşteptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens -, însă marile reţele insistă pe ideea de voluntariat, bazată pe întreg lanţul de producţie - producători, procesatori, comercianţi.
„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanţuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte“, au transmis printr-un comunicat de presă membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
Premierul Marcel Ciolacu a promis, săptămâna trecută, că preţurile vor scădea „semnificativ“ la alimentele de bază, respectiv pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. El a întărit că această scădere nu va pune presiune pe producătorii români.
Vinerea trecută, în magazinele Mega Image, costul unui kilogram de cireşe era de 30 de lei.