Eveniment

Hepatitele si bolile sistemului nervos ii costa cel mai mult pe romani

Hepatitele si bolile sistemului nervos ii costa cel mai mult pe romani

Click pentru imaginea intreaga

11.08.2006, 19:24 161

Hepatita virala B si C si bolile sistemului nervos au fost anul trecut in topul afectiunilor de care au suferit romanii, reiese din analiza datelor privind consumul de medicamente compensate si gratuite.
Cu o valoare compensata de aproximativ 25,3 mil. euro si cu un cost pe pacient de circa 6.000 de euro, Peginterferon alfa 2a, un medicament folosit in tratamentul hepatitei B si C a fost anul trecut cel mai vandut medicament compensat din Romania. "Conform estimarilor specialistilor, hepatitele virale B si C afecteaza aproximativ 10% din populatia Romaniei", a afirmat Dan Zamonea, directorul general al Roche Romania.
Anul trecut, spune reprezentantul Roche Romania, costurile aferente tratamentului pentru hepatitele B si C au scazut cu aproximativ 32% datorita scaderii marjei distribuitorilor de medicamente cat si sustinerii a 30% din valoarea tratamentului de catre companiile farmaceutice producatoare de interferon pegylat.
"Interferonul pegylat (categorie care include medicamentul Peginterferon alfa 2a - n. red.) reprezinta standardul de terapie in hepatita virala C, fiind de asemenea recomandat ca tratament de prima linie in hepatita virala. Piata totala de interferon pegylat in Romania in 2005 a fost de peste 31 de milioane de euro", a completat Zamonea.
La nivelul anului trecut peste 420 de persoane au beneficiat de o reteta compensata de Peginterferon alfa 2a, conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Olanzapinum, medicament folosit in tratamentul bolilor sistemului nervos, este al treilea ca nivel de compensare din Romania in 2005, potrivit acelorasi date. In ultima perioada insa, numarul remediilor de care pot beneficia bolnavii a crescut.
"Datorita cresterii incidentei bolilor psihice dar si datorita faptului ca s-a acordat o atentie deosebita acestui sector, a fost posibila intrarea de remedii noi (pentru tratamentul persoanelor care sufera de boli nervoase - n. red.)", a afirmat Daniel Popescu, corporate affairs manager al Eli Lilly Romania.
Acesta a precizat ca pe segmentul de antipsihotice (clasa din cadrul medicamentelor folosite de persoanele cu boli ale sistemului nervos central), Olanzapinum este un lider de piata si este considerat un standard. Anual sunt prescrise aproximativ 15-20.000 de retete.
"Este un medicament cunoscut, introdus in 1996 pe piata din Romania", a spus Daniel Popescu. Din punctul de vedere al alocarii de fonduri, spune acesta, citand datele CNAS, bolile sistemului nervos au beneficiat de circa 10% din fonduri, dupa afectiunile inimii si anti-infectioasele.
Piata medicamentelor care trateaza afectiuni ale sistemului nervos central a atins anul trecut valoarea de peste 167 de milioane de euro, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim.
In functie de numarul de persoane insa, antibioticele folosite in tratamentul infectiilor au fost cele mai solicitate. Amoxicillinum, spre exemplu, a fost cerut de peste 1,2 milioane de persoane, ducand valoarea compensata a medicamentului la 3,2 milioane de euro.
Trebuie totodata evidentiat numarul mare de persoane care au beneficiat de tratament pentru boli cardiovasculare, Enalaprilum si Metoprololum, medicamente indicate in astfel de cazuri, aflandu-se in top.
Si la capitolul bolnavi de cancer situatia bolnavilor este foarte proasta. Numarul acestora creste anual cu circa 10%, iar fondurile alocate prin Programul National de Oncologie au fost in 2005 de aproximativ 213 milioane de lei (peste 60 mil. euro), conform datelor furnizate de compania Roche Romania. In acest an, valoarea fondurilor a crescut la 288 de milioane de lei (peste 80 mil. euro).
"Cresterea numarului pacientilor diagnosticati de cancer este o tendinta care s-a manifestat pe plan international, dar care se manifesta si in tara noastra", au precizat reprezentantii Roche.
Acestia au adaugat ca Programul National de Oncologie asigura tratamentul a 60.000 de pacienti, dar se estimeaza ca numarul lor ar putea depasi 200.000. Ultima licitatie pentru Programul National de Oncologie s-a desfasurat in anul 2003.
In pofida ritmului alert de crestere a pietei de medicamente in ansamblu de anul trecut, problemele sistemului romanesc de sanatate sunt la fel de mari.
Cozile care se formeaza la fiecare inceput de luna in fata farmaciilor reprezinta dovada ca solutiile incercate pana acum nu au dat nici un rezultat.
S-au incercat mai multe solutii. Una dintre ele a reprezentat-o alocarea fondurilor catre farmacii preponderent pe criteriul adresabilitatii. Acest lucru inseamna ca se tine seama de numarul pacientilor care apeleaza la fiecare farmacie in parte atunci cand o farmacie primeste fonduri. Apoi s-a propus mutarea plafoanelor de la farmacii la medicii de familie.
Un exemplu recent al problemelor din domeniul asigurarilor de sanatate este situatia din judetul Timis, al doilea ca marime din Romania.
Pe de o parte, au existat situatii cand unele prescriptii pentru boli pshice au fost emise pe numele unor persoane decedate de mult timp. Pe de alta parte, costul mediu per pacient in judetul Timis pentru unele boli cu tratamente costisitoare este mult mai mare decat costul tratamentului aceleiasi boli in alte centre.
Ultimele informatii disponibile despre situatia farmaciilor din acest judet, arata ca la ora actuala apele par sa se fi mai limpezit.
Daca de obicei aproape toate farmaciile isi epuizeaza stocul de medicamente compensate in prima saptamana a lunii, ultimele declaratii ale oficialilor judetului Timis indicau faptul ca la mijlocul acestei saptamani, doua treimi din farmacii dispuneau inca de fonduri pentru a elibera medicamente gratuite si compensate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO