Eveniment

Hidroelectrica a produs cu 7% mai multa energie

13.01.2009, 18:52 16

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica local, aflat in portofoliul statului, a inregistrat anul trecut o crestere a productiei de energie de circa 7% comparativ cu anul 2007, pana la un nivel de 16,6 TerraWatti, adica o treime din consumul anual al Romaniei, potrivit datelor companiei, citate de Mediafax.

Aceasta crestere a productiei de energie electrica alaturi de avansul inregistrat de preturi ar putea determina pentru cel mai ieftin producator de energie aflat in portofoliul statului un profit de circa 40 de milioane de euro, potrivit informatiilor lansate de Hidroelectrica in decembrie, cu mult peste estimarile initiale de 2 milioane de euro, lansate de companie la inceputul anului trecut.
Pentru anul 2009, reprezentantii Hidroelectrica spun ca se asteapta la rezultate similare cu cele bugetate pentru anul trecut. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei pentru anul 2008, Hidroelectrica estima venituri totale de 2,14 mld. lei (583 mil. euro) si afaceri de 1,93 mld. lei. (525 mil. euro) pentru 2008. 
Reprezentantii companiei au declarat recent ca bugetul de investitii ar putea suferi anul acesta din cauza greutatilor intervenite in calea accesului la finantare pe fondul inrautatirii situatiei internationale. Cu toate acestea, compania nu crede ca va recurge la disponibilizari anul acesta pentru a putea taia o parte din costurile operationale.
Hidroelectrica este a cincea cea mai valoroasa companie pe plan local, potrivit anuarului ZF Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, valoarea ei fiind estimata anul trecut la 3,6 miliarde de euro, in crestere comparativ cu nivelul de 3,5 miliarde de euro din 2007.
Producatorul de energie electrica urmeaza sa fie inclus in compania energetica integrata de stat impreuna cu Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari si Electrica. Recent, toate aceste companii au revenit in portofoliul Ministerului Economiei dupa ce anterior fusesera transferate in cel al AVAS.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO