Eveniment

IBM a lansat un supercip pentru servere

14.07.2004, 00:00 25

International Business Machines (IBM) a lansat un procesor de mare putere, Power 5, impreuna cu tehnologia care ii permite acestuia sa controleze simultan pana la zece statii server.
Linia eServer vine ca raspuns la cererea pietei de a creste eficienta serverelor pentru a reduce numarul de echipamente utilizate. "Cu mai putini bani, clientii doresc mai multa putere", a declarat un analist specializat in piata IT. Un server cu un singur procesor, pe care este instalat sistemul de operare Linux, functioneaza la aproximativ 15% din potentialul de procesare, spun specialistii. Totusi, calculatoarele mainframe bine configurate functioneaza la 75% din capacitate. Serverele inglobeaza un motor de virtualizare, asa cum il numeste IBM, un soft care permite clientilor sa controleze pana la zece servere "virtuale" cu un singur procesor. Noua linie eServer care va putea fi cumparata din 31 august, utilizeaza de la doua pana la 16 procesoare Power 5 pentru fiecare server si foloseste o patrime din numarul de cipurile inglobate in sistemele concurente. Noile echipamente IBM sunt rezultatul a trei ani de cercetare si dezvoltare. Procesorul Power 5 are 276 milioane de tranzistori interconectati prin fire de cupru, iar lipiturile sunt din silicon, care creste performanta procesorului. Linia eServer p5 este alcatuita din modelele 520, 550 si 570 care vor avea preturi intre 12.920 si 25.928 $, conform IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO