Eveniment

IMM-urile româneşti pot lua împrumuturi bancare având drept garanţii un fond UE de 100 de milioane de euro

IMM-urile româneşti pot lua împrumuturi bancare având...

Autor: Iulian Anghel

29.03.2016, 21:01 559

Comisia Europeană a adoptat ieri un program de 100 de milioane de euro pentru România, fond ce va fi folosit pentru garanţii pentru IMM-urile care contractează credite bancare.

Garanţia poate acoperi până la 80% dintr-un credit, ceea ce presupune că IMM-urile vor avea un acces mai uşor la finanţare având în vedere că, neprezentând garanţii puternice, o întreprindere mică are dificultăţi în a convinge băncile să o împrumute.

Intitulat „Iniţiativa pentru IMM-uri“ (POIMM), programul operaţional aprobat ieri ar urma să însemne – se aşteaptă Ministerul Dezvoltării – între 400 şi 600 de milioane de euro investiţii noi în IMM-uri, graţie efectului de levier.

Programul este gestionat de Ministerul Dezvol­tării, ia sumele au fost transferate din Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.

În proiect este implicat grupul BEI, iar programul se adresează companiilor mici care nu pot fi finanţate prin programele europene de dezvoltare agricolă. La nivelul Ministerului Agriculturii este în stadiu avansat un proiect de creare a unui fond de garantare, de 92 de milioane de euro, a creditelor pentru companiile care desfăşoară activităţi în agricultură.

POIMM acoperă atât regiunea Bucureşti - Ilfov, care este clasificată ca regiune mai dezvoltată, având un nivel de dezvoltare peste media regiunilor UE, cât şi celelalte şapte regiuni, care sunt printre cele mai sărace din Uniune. Acordarea de credite se face la nivel naţional, în funcţie de cererea IMM-urilor, fără obiective regionale. În cadrul acestui instrument de garanţie neplafonată, plăţile se efectuează numai în cazul în care împrumuturile nu sunt achitate de către IMM-uri, în ordinea primirii cererilor de plată, nefiind condiţionate de localizarea investiţiei într-una dintre categoriile de regiuni. Prin urmare, plăţile efective se împart între regiuni fără să existe un prag pentru vreuna dintre acestea, pe toată durata existenţei portofoliului de credite (adică până la expirarea ultimului contract de împrumut cu IMM-urile).

Derularea programului se realizează fără ţinte regionale referitoare la volumul de credite acordate, iar efectul de multiplicare – arată datele din program - se va calcula, de asemenea, la nivel naţional.

Aşadar, un IMM ar putea lua un credit de la o bancă ce intră în program, credit garantat de stat cu fonduri UE în proporţie de până la 80%.

Potrivit calculelor Ministerului Dezvoltării, deficitul de finanţare externă pentru IMM-uri va fi până în 2020 de 3,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO