Eveniment

Inainte de privatizare, subventii pentru tractoare

29.07.2003, 00:00 26

Ministerul Agriculturii pregateste reluarea subventiilor pentru achizitionarea de tractoare, in conditiile in care cel mai mare producator roman -  Tractorul Brasov - se afla la cativa pasi de cumpararea de catre grupul italian Landini.
Ministerul pregateste un act normativ prin care va fi acordata o subventie de 600 miliarde de lei pentru cumpararea de tractoare, acoperind astfel un procent de 45% din pretul de achizitie, au declarat pentru Ziarul Financiar surse guvernamentale. Banii ar urma sa asigure productia la Tractorul pana cand noul proprietar va introduce in fabricatie noile modele.
Contractul de privatizare al uzinei brasovene cu italienii de la Landini urmeaza sa fie negociat in cursul lunii august, urmand sa fie aprobat cel mai tarziu in ultima sedinta de guvern a lui august. Desi conducerea executiva a firmei Lanndini a avansat ca termen de definitivare a contractului luna iunie, termenul a fost decalat din cauza numeroaselor avize necesare pentru stergerea datoriilor catre stat ale uzinei Tractorul.
Pe de alta parte, Landini a anuntat ca va investi aproximativ 22 milioane de euro, in urmatorii trei ani, pentru fabricarea unei serii de tractoare de putere medie, in parteneriat cu grupul Romet Buzau, prin firma Aromet. Fabrica de la Buzau a inceput, in urma cu trei luni, sa asambleze tractoarele italiene, mizand in acest an pe o productie de aproximativ 2.000 de tractoare. "Gradul de integrare al productiei este de circa 40% pentru inceput insa acesta cu siguranta va creste", a declarat pentru Ziarul Financiar, Constantin Toma, actionarul majoritar al Romet Buzau, adaugand ca nu se teme ca italienii vor cumpara uzina Tractorul, renuntand la investitiile anuntate la Buzau. "Oricum fabrica pe care am cumparat-o eu producea componente pentru cei de la Brasov unde vor fi produse tractoare de putere mai mare", a spus Toma.
APAPS va privatiza Tractorul pe baza unei legi speciale, prin care vor fi asanate toate datoriile pe care le are uzina in momentul incheierii contractului. Singurele datorii pe care le va prelua Landini sunt cele catre furnizori si banci, in valoare totala de 17 milioane de euro. "Cu legea actuala - Legea 137 privind accelerarea privatizarii - raminem cu datorii de 1.500-1.600 de miliarde lei, inclusiv cele comerciale. Prin noua lege, vom asana toate datoriile societatii pina la momentul privatizarii", a declarat Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii.
APAPS a fost mandatata de catre guvern sa vanda prin negociere directa, fara selectie de oferte, pachetul de actiuni detinut de stat la societatea Tractorul catre compania italiana Landini Spa.
Compania Landini a prezentat Autoritatii pentru Privatizare un program de investitii cu o valoare de 40 mil. $ pentru modernizarea uzinei brasovene, au declarat recent oficiali ai APAPS. Landini si-a anuntat interesul pentru preluarea uzinei de la Brasov la inceputul lunii aprilie, dupa opt luni de negocieri intre APAPS si grupul MYO-O, proprietarul Semanatoarea Bucuresti. Landini este una dintre diviziile grupului industrial Argo, detinut de familia Morra, si are subsidiare in Franta, Germania, Africa de Sud, Canada si SUA.  miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO