Eveniment

Inca o promisiune: Codul fiscal nu se modifica pana la 1 ianuarie 2007

01.02.2006, 21:20 12

Codul fiscal modificat va intra in vigoare, probabil, de la 1 ianuarie 2007, la sase luni dupa ce va fi fost aprobat in Parlament, a declarat ieri ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

De altfel, schimbarea Codului nu mai reprezinta o prioritate pentru PNL si Guvern, dupa cum a afirmat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

"Dorim astfel sa asiguram stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri", a afirmat Vladescu, fara a mai mentiona propunerile de modificare care raman in discutie.

"In 2006, Codul fiscal functioneaza in forma sa actuala, adica cea adoptata in iunie 2005. Schimbarea Codului fiscal nu reprezinta in acest moment o prioritate. Orice modificari operate asupra Codului fiscal vor intra in vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2007", a confirmat pentru ZF Varujan Vosganian.

Astfel se incheie tevatura de la sfarsitul anului trecut, cand consultantii fiscali se chinuiau pe ultima suta metri sa-si pregateasca clientii pentru un set de modificari cu titlu de proiect al Ministerului Finantelor - actualizat in mai multe serii - si care, in cele din urma, a fost abandonat de Guvern.

Dupa mai multe luni in care plutise spectrul unei noi ordonante de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, premierul Calin Popescu Tariceanu a repus in drepturi la nivel declarativ principiul amendarii Codului prin proiect de lege cu intrare in vigoare la sase luni de la data adoptarii. Noul termen pentru aprobarea proiectului in Guvern era luna ianuarie, insa nici aceasta varianta nu mai este de actualitate.

"Au existat discutiile de asta toamna, in urma carora au aparut doua propuneri de modificare a Codului fiscal. Aceste doua propuneri vor constitui baza discutiilor pentru eventuale modificari ale legislatiei fiscale, care nu vor fi adoptate mai devreme de 2007", spune senatorul PNL Varujan Vosganian.

Vosganian a adaugat ca ieri au avut loc discutii intre grupurile parlamentare ale PNL (din Camera Deputatilor si Senat) si premierul Tariceanu, iar problema Codului fiscal "nu a fost in nici un caz un subiect prioritar de discutie".

Desi in actualele discutii cu misiunea FMI a revenit problema veniturilor scazute pe care bugetul poate conta, Guvernul sustine ca nu i-a in calcul majorarea vreunui impozit semnificativ.

In virtutea variantei de Cod fiscal care functioneaza de pe 4 iunie 2005, anul 2006 a adus alinierea la nivelul de 16% a impozitelor pe castigurile din tranzactii cu actiuni, pe veniturile din dobanzi si pe castigurile din tranzactii imobiliare.

Cel putin deocamdata, au fost abandonate intentiile ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, de a majora impozitele pe imobile si autoturisme de lux, de a introduce preturi minime la produsele din alcool si tutun, precum si de a schimba modul de impunere a tranzactiilor imobiliare, prin aplicarea unei cote de 2% pe venit in loc de 16% pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. Cat priveste impozitarea castigurilor din tranzactiile cu actiuni, era prevazuta propunerea de eliminare a aplicarii unui impozit de numai 1% in cazul actiunilor pastrate mai mult de un an in portofoliu.



6,5% pentru veniturile unice din drepturi de autor

Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat ieri ca va propune amendamente la legile privind reforma in sanatate, la sesizarea Clubului Roman de Presa, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titularul nu are contract individual de asigurari de sanatate. Nicolaescu a precizat ca sunt luate in calcul trei variante, in raport de situatia fiecarei persoane care obtine venituri din drepuri de autor. Astfel, cei care sunt salarizati printr-un contract de munca, dar obtin venituri si din drepturi de autor ar urma sa achite contributii la fondul de sanatate aferente contractului de munca. Totodata, exista persoane care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor si care vireaza sume la fondul de sanatate in baza unui contract individual semnat direct cu casa de asigurari de sanatate. "Este una din variantele pe care le avem in vedere", a spus ministrul sanatatii. Exista insa si persoane care obtin venituri doar din drepturi de autor si care nu vireaza contributii la fondul de sanatate. "Voi efectua mai multe amendamente care sa solutioneze propunerea de text, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care se realizeaza ca unica sursa de existenta. Celelalte drepturi de autor care inseamna sursa suplimentara de venituri, pe langa venitul din activitatea cu caracter salarial, se vor exclude de la impozitare", a declarat Nicolaescu. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO