Eveniment

Încă un tronson de autostradă scos la licitaţie, între Lugoj şi Deva: 260 mil. euro pentru 27 de kilometri

Autor: Neagu Lidia-Ileana

13.12.2010, 23:46 34

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dinRomânia (CNADNR) a scos la licitaţie un tronson de 27,4 kilometrial autostrăzii Lugoj-Deva, valoarea estimativă a contractului fiindde 1,11 miliarde lei (aproximativ 260 milioane euro).

Contractul presupune proiectarea şi execuţia tronsonului şi areo durată de 54 de luni, din care 24 de luni reprezintăgaranţia.

"Durata contractului poate fi diferită de 54 de luni în funcţiede durata perioadei de proiectare, durata de execuţie a lucrărilorsau durata perioadei de notificare a defecţiunilor", se arată încaietul de sarcini al licitaţiei.

Ofertele pot fi depuse până la 14 februarie, urmând ca acesteasă fie deschise a doua zi.

Pentru a participa la licitaţie, investitorii interesaţi trebuiesă depună o garanţie de cinci milioane de euro, să fi avut înultimii trei ani o cifră medie de afaceri de minimum 850 milioanede lei şi să demonstreze, printr-o singură declaraţie bancară, cădispune sau are acces la lichidităţi, linii de credit sau la alteinstrumente financiare de minimum 250 milioane lei sau echivalentpentru o perioadă de şase luni, sumă suficientă pentru a acopericheltuielile cu construcţia în cadrul contractului. De asemenea,firmele interesate trebuie să demonstreze că au încheiat în ultimiicinci ani până la trei proiecte de drumuri în care participareaofertantului la acestea să fi fost în valoare totală cumulată decel puţin 850 milioane lei, fără TVA.

Criteriul de atribuire va ţine cont în proporţie de 70% depropunerea tehnică şi de 30% de preţ.

Contractul face parte din Programul Operaţional Sectorial deTransport (POS-T) şi va fi finanţat de Uniunea Europeană prinFondul de Coeziune (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Proiectulface parte din Coridorul IV paneuropean, care începe în Germania laNürnberg şi continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. ÎnRomânia, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu,Bucureşti, Feteşti şi Constanţa şi continuă până la Istanbul.

Ministrul transporturilor Anca Boagiu a declarat recent căautostrada Lugoj-Deva va fi finalizată în 2015, urmând să fiefinanţată din POS-T pentru perioada 2007-2013 şi să continue înexerciţiul financiar 2014-2020.

Potrivit standardelor de cost elaborate de MinisterulTransporturilor, preţul standard pe kilometru pentru autostrăziextraurbane în zonă de deal şi de şes este de 5,05 milioane euro,iar pentru acelaşi tip de autostradă în zonă de munte se ridică la6,1 milioane euro.

În prezent, România are 314 km de autostradă, respectiv CâmpiaTurzii-Gilău (52 km), Bucureşti-Piteşti (111 km) şiBucureşti-Cernavodă (151 km).

În construcţie sunt 243 km, aceştia urmând să fie finalizaţi în2011 şi 2012, valoarea totală fiind de 2,5 miliarde euro, potrivitdatelor Ministerului Transporturilor.

Boagiu a mai spus că MTI va lansa până la finele anului viitorlicitaţii pentru construcţia a 288 km de autostradă, cu o valoaretotală de 2,5 miliarde euro, pentru Nădlac-Arad (38,8 km, 234milioane euro), Orăştie-Sibiu (82 km, 693 milioane euro),Deva-Orăştie (32,8 km, 355 milioane euro), Timişoara-Lugoj (35,6km, 217 milioane euro) şi Lugoj-Deva (99,5 km, 1,02 miliardeeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO