Eveniment

Incasarile bugetare au urcat cu 38% in iulie

Incasarile bugetare au urcat cu 38% in iulie
03.08.2006, 19:36 13

Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 38,4% in luna iulie a acestui an, fata de iulie anul trecut, pana la
2,63 miliarde de euro (9,4 mld. lei).
Ritmul de crestere de peste 38% din iulie reprezinta o viteza dubla fata de media primelor sase luni, cand veniturile bugetare au crescut cu 20% in termeni nominali, in lei, arata datele publicate ieri de Ministerul de Finante.
In termeni reali, din cauza inflatiei estimata la 7,1% in perioada iulie 2005 - iulie 2006, cresterea veniturilor statului a fost de numai 29,2%.
In cadrul bugetului de stat, impozitul pe venit si salarii a marcat cea mai mare crestere a colectarilor bugetare din iulie, cu un ritm de 56% in lei fata de iulie 2005.
Cresterea se datoreaza in primul rand impozitelor majorate pana la cota de 16% in cazul castigurilor din investitii, pentru care in iulie 2005 se practicau cote diferentiate de 1% sau 10%. Altfel spus, cresterea incasarilor la aceasta categorie de impozite a fost asigurata de impozitarea mai mare a dobanzilor, a tranzactiilor cu actiuni si imobile, dar si a dividendelor.
De asemenea, o crestere peste medie a incasarilor a fost consemnata la TVA (plus 42% fata de iulie 2005), care au ajuns in luna iulie la 2,59 miliarde de lei (726 de milioane de euro).
Incasarile ridicate de TVA reflecta de fapt cresterea cererii de consum, fiind vorba despre o crestere a valorii marfurilor vandute in economie. La nivelul intregului buget consolidat, colectarea TVA asigura circa un sfert din veniturile statului.
Tot in luna iulie, veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 34%, veniturile din accize - cu 30%, iar veniturile din taxe vamale cu 34%.
Impozitul pe profit se plateste in fiecare trimestru pentru profitul aferent trimestrului anterior, iar companiile prefera de obicei sa-si plateasca aceasta obligatie catre stat in prima luna din fiecare trimestru, luna trecuta nefacand exceptie de la aceasta regula.
Per total, incasarile bugetului de stat au crescut cu 37%, totalizand 6,44 miliarde de lei in luna iulie. Intre bugetele finantate de contributii sociale, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii) au crescut cel mai mult in luna iulie, cu 58%, pana la 1,65 miliarde de lei. In acelasi timp, veniturile bugetului de sanatate au crescut cu 31% (pana la 850 mil. lei), iar la bugetul pentru somaj incasarile au crescut cu doar 12%.
In plus, bugetele locale au avut in luna iulie venituri proprii de 281 milioane de lei din taxe si impozite locale, in principal aplicate proprietatii.
La nivelul primelor sapte luni ale anului, cresterea veniturilor bugetare este de 23%, pana la peste 56 de miliarde de lei (circa 15,8 miliarde de euro). Pe partea de cheltuieli insa, bugetul public a inregistrat o performanta sub programarile guvernantilor.
In prima jumatate a anului, statul statea pe un excedent bugetar de un miliard de euro, reprezentand 1,12% din PIB, conform datelor de la Finante. Excedentul reprezinta de fapt bani ramasi necheltuiti din cauza lipsei de proiecte, pentru ca majoritatea ministerelor si-au impins cheltuielile importante in a doua jumatate a anului, la fel ca in 2005.
Pentru tot anul 2006, Guvernul si-a propus un deficit bugetar de 2,5% din PIB, ceea ce ar presupune cheltuirea a 3,33 mld. euro in plus peste venituri in semestrul al doilea. Majorarea obiectivului de deficit bugetar de anul acesta a venit dupa cinci ani consecutivi de scadere a ponderii acestuia in PIB si dupa ruperea acordului cu Fondul Monetar International, care a recomandat autoritatilor un buget echilibrat (cu deficit zero) la nivelul acestui an.
In 2005, executia bugetului public s-a soldat cu excedente in primele 11 luni, dupa care sumele ramase necheltuite au fost practic aruncate in economie in luna decembrie. Astfel, bugetul a trecut de la un plus de circa 1% din PIB la un deficit de circa 0,9% din PIB intr-o singura luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO