Eveniment

Începe în sfârşit lupta împotriva evaziunii fiscale?

Începe în sfârşit lupta împotriva evaziunii fiscale?

Autor: Mirabela Tiron, Cristina Roşca

31.08.2012, 00:08 3612

Voicu Rădescu, patronul clubului bucureştean Green Hours de pe Calea Victoriei, este cercetat de evaziune fiscală pentru un prejudiciu de 230.000 de lei (52.000 de euro), cauzat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a acestor vânzări. Aceasta este prima acuzaţie gravă făcută la adresa unui proprietar de club din Bucureşti.

Rădescu a fost reţinut miercuri, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, dar ieri Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă şi a decis că acesta va fi cercetat în libertate.

Green Hours este unul dintre cluburile de jazz ale Capitalei, înfiinţat în 1994. Din 1997 aici au loc în fiecare luni spectacole de teatru, cu artişti români foarte cunoscuţi, dar şi cu debutanţi.

ZF a încercat să ia legătura cu oficialii clubului, însă nu a reuşit până la închiderea ediţiei.

În centrul vechi, kilometrul zero al distracţiei din Capitală, sunt 150 baruri, cluburi şi restaurante, cu afaceri anuale de 150-200 de milioane de euro. În prezent nu există date privind evaziunea fiscală din zonă.

Evaziunea fiscală, doar în cazul CAS, TVA şi im­pozitului pe venit, re­prezenta 10,3% din PIB în anul 2010, potrivit calculelor Consiliului Fiscal pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică. O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România, ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară, se mai arată în raportul publicat pe consiliul fiscal.ro.

"Nu spun că nu mai există evaziune fiscală în domeniul restaurantelor, însă cred că această practică se întâlneşte mai mult la restaurantele mărginaşe. Este dificil să faci evaziune fiscală deoarece pentru toate mărfurile care intră primeşti bon fiscal de la furnizori. Aceste mărfuri trebuie să le descarci şi nu poţi face asta decât oferind bonuri fiscale la rândul tău", spune Marian Alecu, unul dintre cei mai experimentaţi manageri din domeniul restaurantelor, care a condus timp de mai mulţi ani reţeaua McDonald's, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil, cu afaceri de 90 de milioane de euro.

El adaugă că cele mai multe localuri din centrul istoric au sisteme de gestiune electronice, care îngreunează evaziunea fiscală.

Laurian Lungu, analist economic, spune că aceste acţiuni ar trebui să continue, să se lupte împotriva celor care fac evaziune fiscală, mai ales dacă este vorba de firme care erodează sistemic sistemul de taxe făcând evaziune fiscală.

"Pe de altă parte însă, acest fenomen al evaziunii fiscale nu va fi eradicat până când calitatea serviciilor oferite de stat nu va fi în concordanţă cu nivelul de taxe solicitat. Statul trebuie să ducă muncă de convingere că banii nu se duc spre firme care sunt clientelă politică", a spus el.

Potrivit calculelor lui Laurian Lungu, evaziunea fiscală variază între 20% şi 36% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO